avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in SUA si are ...

Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in SUA si are dubla cetatenie Ro_SUA. Pana acum nu a contribuit cu nimic, fiind absent din viata noastra de 6 ani. Lucreaza ca sofer de tir in SUA pe contract de independent. Am inceput proces de stabilire a pensiei de intretinere, el propunand in acest proces 300 dolari lunar, cu argumentul ca nu are venituri in Ro ( normal, atata vreme cat nu sta in Ro). Credeti ca instanta din Ro (lenesa de cele mai multe ori) va face cercetari la IRS sa vada exact veniturile lui din SUA sau se va multumi cu o hartie de la angajator/colaborator ( care e tot un imigrant roman, prieten) care nu va reflecta realitatea?. Sau ar fi o idee buna sa il dau acolo in judecata sa se intereseze instanta americana la IRS, ca pt ei e mai usor, si ii va fi mai greu sa vina cu minciuni, iar daca e sa il execute, tot acolo are venituri, proprietate etc, deci tot jurisdictia lor este.
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 01:18, 16 Aprilie 2023
Da, SUA se ocupa de cetățenii ei.
Va avea mari probleme dacă nu va achita pensia în baza unei hotărâri americane.

București 2023
Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu am mentionat ca atat eu cat si copilul avem doar cetatenia romana. Oare instanta SUA ii va acorda copilului pensie de intretinere in aceste conditii, in detrimentul tatalui, care e si cetatean SUA?
In ce stat locuieste?

A fost citat in SUA? Si-a angajat avocat?

Aveti avocat? Instanta decide in baza a ceea ce i se pune in fata... partile pot face cereri sa se ia masuri, sa se obtina informatii despre situatia financiara sau posibilitati de a obtine venituri.

Instantele din SUA nu se intereseaza la IRS pentru a afla veniturile partilor. In unele state, pentru aflarea veniturilor in vederea stabilirii pensiei de intretinere, se accepta/practica interogatoriul-marturie orala in instanta... ar fi multe de zis, nu e chiar asa cum va imaginati.

Nu subestimati ceea ce se poate obtine prin instanta/autoritatea din Romania... ceea ce se cere vs obtine nu depinde de instanta sau autoritatile din Romania.

Trebuie sa va sfatuiasca avocatul, sa faca niste demersuri... prin Min Justitiei puteti solicita sa fie contactata Autoritatea Centrala din acel stat, sa se afle venitul minim/mediu din acel stat... agentiile desemnate Autoritati Centrale pot verifica daca acesta apare in sistemul lor ca fiind angajat.

SUA a ratificat Conventia de la Haga privind obtinere pensie de intretinere in strainatate.

Dupa ce obtineti o hotarare judecatoreasca in Romania, in cazul in care Debitorul refuza plata obligatiei, puteti contacta Autoritatea Centrala din Romania (Ministerul Justitiei, Departamentul Cooperare Judiciara Internationala) in vederea transmiterii unei cereri de recunoastere si executare in acel stat Detalii contact: [ link extern ]

Unele state refuza recunoasterea in cazul in care Debitorul nu s-a prezentat in instanta sau nu si-a angajat avocat... chiar daca-i desemnat un avocat din oficiu... in astfel de cazuri va fi recunoscuta numai daca recunosterea este ceruta de Debitor.

O data cu cererea de recunoastere se poate trimite si cerere de stabilire (daca nu poate fi recunoscuta, sa se stabileasca)... nu conteaza cetatenia. Daca se stabileste intr-o instanta din SUA, se va stabili conform legilor acelui stat, ar fi multe de discutat pe treaba asta, chiar si cu avocat, unele cazuri sunt noaptea mintii.
Instanta nu are de ce sa nu ia de buna adeverinta. Cred ca vi se va respinge cererea de comisie rogatorie, iar pensie de 300 e una decenta pt România.
Cereti totusi in instanta sa se afle cat castiga in realitate si sa plateasca 1/4 din aceasta pensie.
Parerea mea e ca mai bine negociati direct cu tata sa dea mai mult.
Locuieste in Michigan, nu a fost inca citat acolo intrucat eu sunt in dubii daca sa incep si acolo proces. Da, voi avea avocat si acoll, evident. Castigurile reale sunt undeva la 7_8000 dolari pe luna. Nu inteleg de ce instanta din Ro ar lua in considerare salariul minim/mediu si nu ar cere veniturile personale ale acelui individ. Cu acelasi contract de colaborare, unul poate accepta doar curse in acelasi stat, altul ia interstatale si nu ajunge acasa cu saptamanile. Legea se raporteaza la veniturile individuale reale, ca si impozitarea, nu la cele ipotetice. Speranta mea e ca instanta SUA sa ceara specific de la IRS veniturile obtinute, asta e dilema mea, ca pe declaratia lui nu ar trebui sa se bazeze nimeni.
Daca cerem in Ro sa se afle cat castiga, acest lucru implica ce actiune a instantei? Una laborioasa, ce necesita timp si traduceri de documente etc? Instantele din Ro nu cred ca doresc sa se faca demersuri indelungate, se multumesc cu o adeverinta de venituri probabil
Ultima modificare: Vineri, 14 Aprilie 2023
Anastasia gar, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara din sua alecsa11 alecsa11 Dintr-o relatie de concubinaj cu un cetatean american a rezultat un copil. Copilul sa născut in România si a fost recunoscut legal de tatal sau si ii ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere- venituri din strainatate vicsn vicsn Pentru calculul pensie de intretinere, parintele care datoreaza intretinere lucreaza in Italia, si primeste un salariu de baza, plus diurna. Se solicita pensia ... (vezi toată discuția)
Taxe pentru carti publicate pe amazon georgells georgells Buna seara.Sunt cetatean roman si vreau sa public o carte pe Amazon prin platforma acestora Kindle Direct Publishing. Numai ca, pentru publicarea acestei ... (vezi toată discuția)