avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in SUA si are ...

Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in SUA si are dubla cetatenie Ro_SUA. Pana acum nu a contribuit cu nimic, fiind absent din viata noastra de 6 ani. Lucreaza ca sofer de tir in SUA pe contract de independent. Am inceput proces de stabilire a pensiei de intretinere, el propunand in acest proces 300 dolari lunar, cu argumentul ca nu are venituri in Ro ( normal, atata vreme cat nu sta in Ro). Credeti ca instanta din Ro (lenesa de cele mai multe ori) va face cercetari la IRS sa vada exact veniturile lui din SUA sau se va multumi cu o hartie de la angajator/colaborator ( care e tot un imigrant roman, prieten) care nu va reflecta realitatea?. Sau ar fi o idee buna sa il dau acolo in judecata sa se intereseze instanta americana la IRS, ca pt ei e mai usor, si ii va fi mai greu sa vina cu minciuni, iar daca e sa il execute, tot acolo are venituri, proprietate etc, deci tot jurisdictia lor este.
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 01:18, 16 Aprilie 2023

Conform carei legi nu ne putem judeca si i SUA? Av american e la curent cu cererea noastra din dosarul romanesc, dosar care de fapt e pentru autoritate parentala exclusiva si pentru stabilire de domiciliu minor. Eventual pot renunta la capatul de cerere privind pensia de intretinere dupa raspunsul lui cu propunerea de 300 dolari ca sa ma pot judeca in SUA?
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Daca aveti proces în România nu va mai puteti judeca și în SUA.
Oricum, trebuia recunoscută hotărârea din SUA în România.

În SUA putea fi mai ușor de probat decât în România.
Fiscul american nu știe de glumă și asta l-ar fi afectat.

București 2023

Nu puteți renunța la pensia de întreținere copil, pentru că e un drept al copilului, nu al dumneavoastră. Iar instanța competentă să judece și să stabilească pensia copilului este judecătoria de la domiciliul copilului.

S-ar putea să aveți surpriza că ați plătit degeaba 2500 de dolari avocatului din SUA.
Nu veți recupera acei bani din pensia copilului, deci se prea poate să ieșiți în pierdere.

Instanța din România nu o sa va acorde cheltuieli de judecata platite unui avocat din SUA,

Pensia de întreține fiind un drept al copilului, va fi stabilit de instanța din România împotriva voinței dumneavoastră.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2023
Dapix, utilizator
Nu am angajat inca av SUA. Pensia de intretinere nu se da din oficiu, tatal absent a inceput proces de vizitare minor, si nimeni nu a pomenit nimic de pensia de intretinere, nici judecatorul. Totusi nu ma poate lamuri nimeni cum se calculeaza pensia de intretinere parinte ce lucreaza ca independent sofer de tir? Daca figureaza ca ii da diurne si ore suplimentare, acestea se iau sau nu in considerare in Ro? Dar in SUA? Pt cineva care castiga 8000 dolari lunar legea e ca ar trebui sa plateasca pana la 1/4 din venitul lunar net, nu , adica in jur de 2000 dolari, nu? E totusi o diferenta fata de cei 300 dolari propusi de el, care probabil se raporteaza la minimul pe economia SUA sau chiar sub....
Ultima modificare: Duminică, 16 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
Nu știu cum se procedează în america, nu cunosc legea americană, dar în România diurna are destinație specială, și din acest motiv nu se ia în calcul la pensia de întreținere.

Orele suplimentare se iau în calcul la stabilirea pensiei respective.
Avand in vedere ca aveti proces pe rol si paratul s-a prezentat in instanta, intr-o astfel de situatie nu conteaza ce s-ar putea stabili in SUA.... intr-o astfel de situatie puteti obtine o decizie care, la cerere, intruneste conditiile pentru a fi recunoscuta si executata in SUA.

Vorbiti cu avocatul, chiar daca nu s-a discutat, instanta poate s-o puna in discutie din oficiu la ultimul termen... pe parcursul procesului orice parte poate sa ceara in mod expres.... sa nu ratati o sansa reala (a fost citat si s-a prezentat in instanta).

Ar trebui sa va concentrati pe ce se poate stabili in Romania. Daca considerati ca acesta are posibilitati sa realizeze venituri mai mari decat cele declarate in instanta... dvs trebuie sa dovediti. Daca nu puteti dovedi in instanta din Romania... va fi la fel de complicat si intr-o instanta din SUA.

Instanta din SUA nu cere informatii de la IRS, pot fi solicitate serviciile agentiei de stat, se numesc IV-D title (acelasi agentii desemnate Autoritati Centrale in Conventia de la Haga)... acestea sunt singurele care au acces la niste baze de date (in cadrul unui proces pt pensie)... daca nu obtineti nimic prin Ministerul Justitiei... la fel de complicat va fi si intr-o instanta din SUA.

Intr-o instanta din SUA ar fi sanse mai mari sa fie obligat sa prezinte tax return, pay stubs... dar, poate nu declara toate veniturile, sau le declara intr-un fel in care net poate-i sub minim...

Daca exista o hotarare (ce poate fi recunoscuta) nu mai puteti cere in instanta din SUA stabilire ... puteti solicita modificare. Daca paratul contesta modificarea (pt ca exista o decizie din Ro) instanta din SUA respinge modificarea. S-ar putea admite modificarea fara acordul paratului daca va mutati din Romania. Intrebati avocatul din SUA... actiunile din strainatate sunt reglementate de UIFSA

In acest moment, chiar daca nu exista cerere expresa... daca deschideti repede proces in SUA... daca paratul nu-i de acord (argumenteaza ca-i deja un proces in Romania in cadrul caruia se va stabili) instanta din SUA va respinge cererea.

Daca vreti o portita... daca aveti mai multa incredere in instanta din SUA... cereti sa se stabileasca 1/4 din venitul net realizat (desi, posibil sa ceara paratul in suma fixa si sa-i fie admisa).

In SUA venitul net... din brut, dupa scaderea taxelor de stat, federale, locale... mai poate obtine diverse deduceri (asigurare medicala, contributie pensie, sindicat.. poate fi creditat si pentru cheltuieli calatorie sa viziteze copilul)... venitul net nu-i doar ce-i ramane dupa plata taxelor. Se pot lua in calcul bonusuri, comisioane... este o deviere de la regula de baza... se acorda numai in cazuri exceptionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara din sua alecsa11 alecsa11 Dintr-o relatie de concubinaj cu un cetatean american a rezultat un copil. Copilul sa născut in România si a fost recunoscut legal de tatal sau si ii ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere- venituri din strainatate vicsn vicsn Pentru calculul pensie de intretinere, parintele care datoreaza intretinere lucreaza in Italia, si primeste un salariu de baza, plus diurna. Se solicita pensia ... (vezi toată discuția)
Taxe pentru carti publicate pe amazon georgells georgells Buna seara.Sunt cetatean roman si vreau sa public o carte pe Amazon prin platforma acestora Kindle Direct Publishing. Numai ca, pentru publicarea acestei ... (vezi toată discuția)