avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in SUA si are ...

Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in SUA si are dubla cetatenie Ro_SUA. Pana acum nu a contribuit cu nimic, fiind absent din viata noastra de 6 ani. Lucreaza ca sofer de tir in SUA pe contract de independent. Am inceput proces de stabilire a pensiei de intretinere, el propunand in acest proces 300 dolari lunar, cu argumentul ca nu are venituri in Ro ( normal, atata vreme cat nu sta in Ro). Credeti ca instanta din Ro (lenesa de cele mai multe ori) va face cercetari la IRS sa vada exact veniturile lui din SUA sau se va multumi cu o hartie de la angajator/colaborator ( care e tot un imigrant roman, prieten) care nu va reflecta realitatea?. Sau ar fi o idee buna sa il dau acolo in judecata sa se intereseze instanta americana la IRS, ca pt ei e mai usor, si ii va fi mai greu sa vina cu minciuni, iar daca e sa il execute, tot acolo are venituri, proprietate etc, deci tot jurisdictia lor este.
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 01:18, 16 Aprilie 2023
Va rog sa ma lamuriti, pentru un tata ce lucreaza ca sofer independent de tir in SUA, ce poate avea o luna un venit de 7000 dolari, alta luna nici un venit ( ca nu face nici o cursa de ex, fiind in concediu), cum se calculeaza pensia in Ro? Se ia media veniturilor anuale? Daca el primeste banii sub forma de diurna, se va calcula la minimul de pe economie din Ro? Dar in SUA, tot asa, doar venitul fix e luat in calcul? Daca el e platit practic din diurne sau ore suplimentare proportional cu cate mile efectueaza? Multumesc.
Instanța din România nu are competență în SUA.
Trebuie să apelați la instanța americă de la domiciliul lui.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2023
Dapix, utilizator
Nu puneti carul inaintea boilor.

Pana sa ajungeti la stabilirea veniturilor... trebuie sa fie citat legal si sa se prezinte in instanta. Daca citarea-i cu cantec si nu se prezinta in instanta, se va stabili 1/4 din venitul minim net pe economia nationala (Romania).

Daca nu s-a prezentat... nu solicitati recunoasterea, ci formulati o cerere prin Min Justitiei pentru stabilire si/sau modificare in acel stat, in baza Conventiei de la Haga.

Daca se prezinta in instanta din Ro, cereti instantei sa-l oblige sa prezinte tax return completat pe ultimii 2-3 ani (pe acest tax return se declara toate veniturile) ... daca nu depune documente .... sa fie pregatit avocatul cu un plan pentru a i se imputa un venit.

Nu este obligatoriu sa obtineti o hotarare in Romania. Exista posibilitatea sa solicitati stabilirea pensiei direct in instanta din SUA, prin avocat... sau prin Autoritatile Centrale (Min Justitiei in Romania).

Fiind in Romania, este complicat, aproape imposibil, sa gasiti avocat acolo sa va reprezinte... cat despre costuri, nu am vazut nici o estimare pe vreun caz international, dar pe cazuri interstate avocatii ar cere cel putin 6 mii de dolari ca retainer.

In instanta din SUA, aceeasi problema ca in Romania... citarea. Daca nu i se comunica plangerea in termen de 90 sau 120 de zile de la data la care a fost introdusa... instanta poate respinge plangerea.

Michigan foloseste income shares model (posibil sa vi se imputa venitul minim din acel stat... pe legea lor). Desi pare simplu... sunt situatii si situatii... am vazut si-n Michigan, asta-i cel mai recent, in alt stat care foloseste income shares model 25/saptamana [ link extern ] /

Puteti sa faceti socoteli cat doriti.... venituri reale... n-o sa va oblige nimeni sa prezentati facturi care sa justifice cheltuielile/nevoile copilului.

Poate sa mearga bine, sa obtineti cat considerati ca este necesar pentru a acoperi nevoile copilului... daca nu da oricum nimic... orice actiune alegeti e mai mult decat nimic.
c123456, utilizator
Noi avem proces pe rol in Ro, a propus sa plateasca 300 dolari lunar. Mie mi se pare putin, avand in vedere ca nu a contribuit cu nimic 7 ani si cs lucreaza in SUA, daca legea face referiri la venituri nete REALE , de ce tot apare in peisaj venitul minim din tara sau din SUA? Am adresa din SUA, deci poate fi citat la domiciliu. Am gasit av american, 2500 dolari pe acest proces. Intrebarea mea este, merita sa fac acest demers in SUA, pentru a obtine 1/4 din veniturile reale sau nu? Si tot intreb cum se calcueaza aceasta pensie pt cineva ce lucreaza ca independent, cu venituri fluctuante ( in Ro am observat ca diurnele sau veniturile care nu sunt stabile lunar nu se iau in calcul, asa e si in SUA?)
Ultima modificare: Duminică, 16 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
Daca aveti proces în România nu va mai puteti judeca și în SUA.
Oricum, trebuia recunoscută hotărârea din SUA în România.

În SUA putea fi mai ușor de probat decât în România.
Fiscul american nu știe de glumă și asta l-ar fi afectat.

București 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara din sua alecsa11 alecsa11 Dintr-o relatie de concubinaj cu un cetatean american a rezultat un copil. Copilul sa născut in România si a fost recunoscut legal de tatal sau si ii ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere- venituri din strainatate vicsn vicsn Pentru calculul pensie de intretinere, parintele care datoreaza intretinere lucreaza in Italia, si primeste un salariu de baza, plus diurna. Se solicita pensia ... (vezi toată discuția)
Taxe pentru carti publicate pe amazon georgells georgells Buna seara.Sunt cetatean roman si vreau sa public o carte pe Amazon prin platforma acestora Kindle Direct Publishing. Numai ca, pentru publicarea acestei ... (vezi toată discuția)