avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Paște fericit!! As dori sa știu dacă o persoana ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Paște fericit!! As dori sa știu dacă o persoana care a lucrat ...

Paște fericit!!
As dori sa știu dacă o persoana care a lucrat în România în perioada 1969-1977,cu o vechime de 7 ani și 6 luni, apoi prin căsătorie s-a stabilit în Italia are drept de pensie de la statul roman pt. verioada lucrata.
Menționez ca a lucrat și în Italia și este acum la pensie.
Cu mulțumiri,
Sanda Nicolaescu
Cel mai recent răspuns: Sanda Nicolăescu 52 , utilizator 16:48, 18 Aprilie 2023
Cat timp a lucrat in ITALIA?
Bună dimineața

Cornel Vasile a scris:

Cat timp a lucrat in ITALIA?

Dacă acum beneficiază de pensie de la statul ITALIAN, înseamnă că a lucrat mulți ani acolo și a depășit stagiul minim de cotizare stabilit de legea italiană.
Ultima modificare: Luni, 17 Aprilie 2023
Dapix, utilizator
Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte.

La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internațional la care România este parte și/sau regulamente comunitare.

Dacă perioada în care ați fost asigurat în tara, nu este suficient de lungă pentru a putea beneficia de o pensie, vor fi luate în calcul toate perioadele de asigurare realizate în celelalte state membre ale UE în care ați lucrat. (in speta, Italia)
A ieșit la pensie limita de vârstă în Italia,dar perioada lucrata în România nu s-a luat în considerație pt ca nu a depus actele necesare. Acum ar putea sa depună actele și care ar fi pașii ce trebuie urmați? Mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Pensia in romania Bursulica Bursulica Am lucrat part time in Italia 17ani si am platit contributele la INPS As dori sa stiu daca la calculul vechimii in campul muncii , se adauga si acesti ani Va ... (vezi toată discuția)
Munca in italia popem popem Buna dimineata Am lucrat in Italia la un camin de batrani timp de cinci ani, pontata patru ore /zi pot ... (vezi toată discuția)
Recunoastere grupa a ii-a ca vechime in alte state anncapopescu anncapopescu Buna ziua, Va scriu in legatura cu o situatie a tatalui meu. A lucrat in Romania si Italia, dupa cum urmeaza: Romania: - 26 ani contribuiti - 5 ani de ... (vezi toată discuția)