avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... VALABILITATE FISA MEDICALA ANGAJARE Buna ziua, Va rog ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

VALABILITATE FISA MEDICALA ANGAJARE Buna ziua, Va rog sa ma ajutati ...

VALABILITATE FISA MEDICALA ANGAJARE

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare:
Un salariat intre momentul in care i s-a emis fisa medicala de angajare si pana sa i se faca contractul de munca are o situatie familiara si doreste amanarea angajarii cu aproximativ 1 luna si jumatate.
Il mai pot angaja in baza fisei emise pe 07.04.2023 daca ii fac contractul pe 19.05 si sa inceapa activitatea in data de 22.05.2023?
Pot sa ii fac angajarea in baza aceleiasi fise emisa in 07.04.2023 sau trebui sa mai faca o alta fisa in luna mai?
Pe fisa nu scrie o data de expirare decat data urmatorului control peste un an la 07.04.2024.

Va multumesc mult.

Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 21 Aprilie 2023
In fisa medicala se mentioneaza daca persoana /angajatul este apt din punct de vedere medical pentru a desfasura activitatile specificate in fisa postului.
Documentul este valabil un an de zile.
Valabilitatea fisei medicale pentru angajare este limitata, pentru a putea evalua la intervale regulate starea de sanatate a persoanei
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-ART. 15 Examenul medical la angajarea în muncă se efectuează pentru:
a) lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată;
b) lucrătorii care îşi schimbă locul de muncă sau sunt detaşaţi în alte locuri de muncă ori alte activităţi;
c) lucrătorii care îşi schimbă meseria sau profesia.
-ART. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
-ART. 20 Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor lucrătorilor.
-ART. 21 Frecvenţa examenului medical periodic este stabilită prin fişele întocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 şi poate fi modificată numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
-ART. 22 Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
-ART. 39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
Din citirea acestor articole se poate deduce:
-fisa de aptitudine a lucratorului emisa, semnata si parafata de catre medicul specialist de medicina muncii poate fi utilizata in vederea angajarrii daca nu s-au modificat riscurile profesionale de la locul de munca, daca locul de munca a ramas acelasi, o perioada de timp pana la data primului control medical periodic, planificat de catre medic cu acordul angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control medical periodic mateciuc mateciuc Mai este 9obligatoriu ca medicul de medicina muncii sa treaca in fisa individuala de securitate si sanatate in munca rezultatul controlului medical periodic ( ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu o informatie. la societatea ... Pedrros Pedrros Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. La societatea la care lucrez, avem un angajat a carui stare de sanatate este precara si se degradeaza pe zi ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii - control anual MadaCaravan MadaCaravan Sapt viit avem programat controlul anual de medicina muncii. Medicul a spus ca va efectua contrlul angajatilor a caror fisa de aptitudini expira cel tarziu in ... (vezi toată discuția)