avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Depasirea coloanei in asteptare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Depasirea coloanei in asteptare

Salut
Am o intrebare referitoare la sanctionarea depasirii coloanei de vehicule in asteptare la semafor. Exista urmatorul articol care interzice depasirea in acest caz:
Art. 120
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
...
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

In OUG 195/2002 am gasit urmatoarele articole care ar sanctiona depasirea:

art 101/3/g
(3)Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
...
g)nerespectarea regulilor privind depăşirea;

si

art 100/3/a:
(3)Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
a)depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;

Ce articol ar trebui sa mentioneze un politist in PV pentru a sanctiona un contravenient? Poate folosi oricare din articolele de mai sus?
Ultima modificare: Duminică, 23 Aprilie 2023
ionutm82, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:41, 24 Aprilie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul de sanctionare de la 100/3/a, este specific acestei situatii. Art. 101/3/g se referea la alte situatii de acelasi gen, din trafic.
Multumesc pentru raspuns!

Mi-a fost supendat permisul pentru o perioada de 60 de zile pentru, citez, "depasirea coloanei de vehicule aflata in asteptare la culoare rosie a semaforului, intrand pe sensul opus de mers"

In procesul verbal, articolul prevedere este 120 lit k:
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

Iar la sectiunea articol sanctionat apare art 101/3/g.

A gresit cumva politistul? Este invalid procesul verbal?

Ca sa aveti context, nu am intentionat sa depasesc nicio coloana. In fata mea doar ce a oprit un troleibuz in statie, si pe el am vrut sa-l depasesc. Nu m-am asteptat ca fix in fata lui sa fie masini, asa ca m-am pus in situatia neplacuta de a mai depasi inca 3 masini. Greseala ramane, dar mi se pare ca am fost sanctionat mai mult decat ar fi fost cazul. Este corect ce zic?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde ce a scris la descrierea faptei.Daca acolo nu e mentionat nici un semafor, v-a trecut corect articolul de sanctionare. Daca da, este scris ca e vorba de depasirea unor masini oprite la semafor, aveti sanse sa depuneti plingere contraventionala si sa cereti anularea PV, pe motiv ca articolul de sanctionare e gresit, in codul rutier fiind un articolde sanctionare specific, care are in descrierea faptei tocmai acest lucru.

Va fi greu si pentru judecator sa-i dea dreptate politistului, motivind ca avea dreptate sa aleaga celalalt articol.
Chiar si daca descrierea faptei e superficiala, aveti sanse.
Puteti invoca si urmatoarea decizie ICCJ, nr. 13 din 2018:
"Descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinţei privind descrierea faptei contravenţionale şi atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit dispoziţiilor art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001."
[ link extern ]


Multumesc mult!

A mentionat explicit cuvantul semafor in descrierea contraventiei fix cum am citat in mesajul anterior. Partea proasta e ca am fost sanctionat pe 06.04.2023. Ieri am descoperit aceasta neconcordanta. Se mai poate face ceva?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
După 15 zile de la acea data expiră intervalul în care se putea depune plângerea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere - depasire pe trecerea de pietoni Cristi1234567 Cristi1234567 Buna ziua! Am rugamintea, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea speta: Am depasit un autoturism in dreptul unei treceri de ... (vezi toată discuția)
Bună seara as fi interesat pentru următoarea problema dacă ... Georgel96 Georgel96 Bună seara as fi interesat pentru următoarea problema dacă se poate sa ma ajute cineva va rog frumos.in urma cu câteva zile am avut un accident intre sofer ... (vezi toată discuția)
Circulatie rutiera STROE  C STROE C Din greseala un timp ce făceam o manevră de întoarcere am acordat o masina care stationa fara ă realiza ca am facut acest lucru fiind zăpada pe ... (vezi toată discuția)