avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Circulatie rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Circulatie rutiera

Din greseala un timp ce făceam o manevră de întoarcere am acordat o masina care stationa fara ă realiza ca am facut acest lucru fiind zăpada pe carosabil...mentionez ca nu am vazut ca am zgariat bara din spate a acelei masini staționare si am continuat drumul..dupa 2 ore ă venit un Agent de la circulatie si mi-a zis ca am avut acest incident si mi-a suspendat permisul de conducere pe 60 zile co o amenda de 900 RON.. ..e legal acest lucru???
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 07:01, 22 Decembrie 2018
Teoretic nu. Temeiul legal e precizat în PV de contravenție, respectiv fapta pe care ați savirsit-o și sancțiunea aplicata.
Aveti la dispozitie 24 de ore pentru anuntarea accidentului la politie. Daca in interiorul acestui termen nu anuntati accidentul la politie sunteti sanctionat inclusiv cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. . Daca agentul de politie a venit dupa 2 ore si v-a sanctionat contravine prevederilor legale. Depuneti in termen de 15 zile plangere contraventionala solicitand anularea procesului verbal de contraventie pe motivul intocmirii in conditii ce nu corespund prevederilor legale. Solicitati, de asemenea, restituirea permisului de conducere si a amenzii achitate. Plangerea contraventionala se depune la Judecatoria la care este arondat locul savarsirii contraventiei.
ing. Ioan Ciobanu
Aveti dreptate d-le Ciobanu, insa nu iese nicicum in felul asta suspendarea de 60 de zile si amenda. Pentru neanuntare se suspenda conform art. 100 g)" neprezentarea la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 79 alin. (2)" pentru 30 de zile.

OUG 195/2002
Art. 101
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;
c) nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;
d) circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

6 puncte amenda = 870 RON, apropiat de ce declara autorul acestui post

Trebuie vazut ce scrie in PV de contraventie la descrierea faptei, articolul incalcat pentru sanctionare si articolul aplicat pentru amenda si suspendare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2018
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce dupa un accident banal ti se retine permisul? raducuilea raducuilea Buna ziua Vrea sa va povestesc pe scurt ce am patit Am avut un accident am derapat si am iesit in decor pe partea dreapta a drumului , ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere - depasire pe trecerea de pietoni Cristi1234567 Cristi1234567 Buna ziua! Am rugamintea, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea speta: Am depasit un autoturism in dreptul unei treceri de ... (vezi toată discuția)
Privind noul cod rutier alinutza4u alinutza4u :sorry::sorry:As avea si eu o intrebare cu privire la noul cod rutier...Un bun prieten a urcat la volan dupa ce a consumat vreo 2 beri si a lovit o masina in ... (vezi toată discuția)