avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Creditele de nevoi personale se pot împarti la partaj?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Creditele de nevoi personale se pot împarti la partaj?

Bună ziua! Haideți sa va prezint familia mea neobișnuită!
Părinții mei au divorțat recent. Au fost împreună 20 de ani, timp în care au dorit sa construiască o casa pentru copii (eu și sora mea in prezent minora, 17 ani). Pentru a-si îndeplini dorința, tatăl a decis sa facă 2 credite de nevoi personale la doua bănci diferite. În total 100 000 lei, dintre care doar unul l-a plătit de la început. În prezent la banca la care a plătit de la început mai are in jur de 30 000 lei, iar la cealaltă banca care i-a pus recent poprire pe salariu are în jur de 70 000 lei. De asemenea, în urma divorțului sora mea a ales sa rămână la tata și a trebuit sa ne mutam din casa în care am crescut pentru ca mama dorește sa o vândă (este proprietatea ei). Astfel ca acum tata are 2 credite, un copil minor de întreținut, chirie și nu se mai ajunge cu banii. Noi ne-am dori sa existe o metoda prin care sa imparta creditele cu mama, insa din ce am inteles nu prea putem face mai nimic în aceasta privința: creditele sunt de nevoi personale, casa construita împreună nu are absolut niciun document care sa ateste cel putin intenția de construcție, nu avem facturi pentru materialele cumpărate pentru casa. Nici măcar contract de închiriere pentru casa în care locuim în prezent, ci de comodat. Iar cu dansa am putea încerca să vorbim, însa cu siguranță nu și-ar dori sa ia asupra sa plata vreunui credit. În concluzie, stimati spectatori ai dramei vieții mele, aveti vreun sfat pentru tatăl meu atât de încercat de viata? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:24, 27 Aprilie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama este si ea trecută la credite co-împrumutat`?

În caz de divorț creditele bancare se pot partaja prin proces la judecătorie.
Partajul îl dispune instanța de judecată.
Orice bun comun se poate partaja în instanță.
Ultima modificare: Luni, 24 Aprilie 2023
Dapix, utilizator
Din câte știu, nu este trecuta drept co-imprumutat. Se pot împarti creditele în situația asta?

Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Noi ne-am dori sa existe o metoda prin care sa imparta creditele cu mama, insa din ce am inteles nu prea putem face mai nimic în aceasta privința: creditele sunt de nevoi personale, casa construita împreună nu are absolut niciun document care sa ateste cel putin intenția de construcție, nu avem facturi pentru materialele cumpărate pentru casa. Nici măcar contract de închiriere pentru casa în care locuim în prezent, ci de comodat.

fata de banca, tata e dator.
Ce poate face e sa ceara mamei in instanta o suma de bani pt plata creditelor pt ca datoria e comuna fiind facuta pt nevoile casatoriei.
partea proasta e ca nu exista dovezi pe ce s-au dus banii.
Eu nu am inteles in ce stadiu e casa construita, unde sunt materialele...
exista casa sau nu?
Inteleg ca nu sunt acte.. autorizatie etc, dar casa exista e vb de constructie.
Ultima modificare: Luni, 24 Aprilie 2023
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca creditele au fost facute pentru nevoile casatoriei se pot imparti. Daca in perioada cd s au luat creditele s a ridicat casa (cu acte sau fara ) este clar ca de undeva au existat finantele necesare. Daca veniturile sotilor aferente acelei perioade sunt insuficiente edificarii contructiei, mobilarii plus traiului zilnic cu 2 copii, se face dovada ca banii de la banca au fost folositi in edificarea imobilului.
Casa este construita la roșu

Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Partaj adi68pop adi68pop buna ziua sunt divortat. am contractat un credit pt nevoi personale cu ipoteca imobiliara in timpul casatoriei. daca eu as vrea sa fac partajul, pentru ce ... (vezi toată discuția)
Bună seara, În data de 03.05.2021 am primit comunicare hotarare ... ciucaclaudia ciucaclaudia Bună seara, În data de 03.05.2021 am primit comunicare hotarare civila de divort în care se mentineaza:divort culpa comuna,custodie comuna ... (vezi toată discuția)
Divort cu 2 copii minori mara62 mara62 Buna ziua , barbatul surorii mele vrea sa divorteze si o ameninta ca ii ia copii.(doi copii de 11 si 7 ani ). Au un apartament cu credit bancar si el vrea sa ... (vezi toată discuția)