avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SPETA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SPETA

Buna ziua,

Am si eu o situatie in familie de genul:
- bunica din partea mamei a fost casatorita legitim . Din aceasta casatorie a rezultat un copil. Ulterior sotul i-a decedat in razboi. Ramasa singura cu un copil fratele decedatului a avut grija de ea si copil si au locuit si trait impreuna . din aceasta relatie a rezultat mama mea si inca un baiat. Bunica nu s-a casatorit legitim cu bunicul dar au agonisit impreuna o gospodarie frumoasa si ceva terenuri. Cei doi copii rezultati din aceasta relatie nu au trecut in certificatele de nastere pe bunic ca tata din nu stiu ce motive ( probabil la vremea respetiva nu era legea cu copiii din afara casatoriei) . Intrebare : cum pot deveni mostenitori mama mea si celalalt frate nefiin "recunoscuti" de tata. conform legii primul copil vine la mostenire ca nepot al bunicului meu.
Probleme intre cei 3 frati nu sunt doar ca nu stiu care-i calea cea mai usoara si mai putin costisitoarede a imparti mostenirea.
Ma puteti ajuta cu un sfat?:-/
Cel mai recent răspuns: maria_ioana , utilizator 12:51, 26 Ianuarie 2010
Trebuie vazut cand au decedat, daca s-au acceptat mostenirile... imi pare cam tarzior sa se faca toate actele acum, ar fi trebuit pe la decesul bunicului ceva...
Oricum, o donatie din partea fiului cu acte in regula catre mama dv. ar rezolva cel mai rapid si ieftin problema.
Dar... depinde de ce mostenitori are sau nu fratele etc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dragi colege!
Ati navalit cu texte de lege, dar n-ati avut "ochi" pentru a privi mai bine problema.

Sa zicem, prin absurd, ca s-ar mai outea admite o actiune in stabilire de paternitate (desi uitati de prescriptie, uitati de susccesiunea legilor in timp si multe altele).

Rezultatul !? Fiul si fiica l-ar inlatura de la mostenire pe "nepotul de frate" (totuna cu fratele dupa mama al celor 2 care tind la stabilirea paternitatii).

Si s-ar putea alege praful si pulberea de intelegerea dintre ei ce exista la acest moment.
Ori, daca tot se inteleg de ce se mai scarpine aiurea cu stabilire de paternitate (succes care tinde spre zero).
Fratele lor (nepotul) ar putea culege singur mostenirea si e ...liber sa faca ce vrea cu ea. Inclusiv sa dea o parte fratilor lui.


Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
romascanu, moderator
Ei vor sa imparta "frateste" dar nu stiu prin ce mijloace. :D
nu vad de ce este prescri actiunea.
art 60 cod familie " Acţiunea aparţinând copilului nu se prescrie în timpul vieţii acestuia".
cu privire la termenul de optiune succesorala pt cei doi va curge de la stabilirea legaturii de rudenie cu defunctul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ioana
Pentru ca luminatia sa CC a dat cu barda (dec 1345/2008) si a zis ca textul cu pricina nu se aplica si copiilor nascuti inainte de modificarea C.Fam prin L 288/2007.

Ori mama mariei_ioana are mai mult de 2 anisori si ceva. :)

maria_ioana a scris:

Mama mea are 59 de ani, fratele "bun" e decedat, iar celalat frate , de mama , are undeva la 64 de ani.


Adica, singura legatura de rudnie cu "bunicul" dvs. (bunic de suflet dar nu si dupa lege) ce poate fi dovedita cu acte o are doar fratele mamei de 64 ani, in sensul ca acesta este totodata si nepot de frate (decedat in razboi) al "bunicului" dvs. = unchiul lui.

El ar putea sa dezbata singur la notar mostenirea unchiului sau. Dupa care poate sa-i vanda, doneze, etc. etc. si mamei dvs. ceva din ea.

Altminteri, daca mama dvs. si-ar stabili paternitatea fata de tatal ei adevarat ("bunicul" dvs.) atunci nepotul (fratele mamei de 64 ani) ar fi inlaturat de la mostenirea unchiului sau. (intrucat copiii defunctului ii inlatura de la mostenire pe descendenti din frati si surori).

Si ce-am facut!?
Ar trebui atunci ca mama dvs. (daca vrea sa imparta "frateste") sa dea ea ceva la randul ei fratelui ei. Ori asta s-ar face tot prin vanzare, donatie, etc. etc.

Ajungem tot la o mostenire + un act (vanzare, donatie sau ce-o mai fi) dar pe cai mai intortocheate.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? am drept de moștenire? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)
Decedat fara sotie si copii, atunci un unchi este mai aproape moºtenitor decît un vãr? Balaurul Balaurul Buna ziua, Situatia se prezinta pe scurt astfel: A,B,C = 3 veri buni şi Unchiul lor = [b]D\'[/b], singurul dintre fraţi care mai traieşte (fraţii din ... (vezi toată discuția)
Unchiul meu a murit, mostenitori suntem eu si sotia lui tata (fratele defunctului)? andreistan andreistan Buna ziua, Unchiul meu, fratele tatalui meu a decedat in 2012, tatal meu a decedat in 2009, ramanand in viata sotia lui si eu. Unchiul a lasat o ... (vezi toată discuția)