avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Prag minim pentru declarare venituri obtinute din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Prag minim pentru declarare venituri obtinute din dividende din strainatate

Buna ziua, oare pentru sume mici obtinute din dividende (e.g. 4.5 RON) din actiuni detinute din strainatate, mai trebuie depusa Declaratia Unica? Exista vreun nivel maxim de venituri obtinute din dividende pana la care nu ar trebui depusa declaratia, cum e de exemplu la veniturile realizat din vanzarea de criptomonede conform celor prezentate aici: [ link extern ]
unde exista un prag de 200 RON pana la care nu trebuie impozitate veniturile?

Cum ar trebui declarat impozitul aferent pentru acest exemplu tinand cont ca impozitul retinut la sursa e sub 1 RON (i.e 10% x 4.5 RON = 0.45 bani) iar in declaratia unica trebuie trecute sume exprimate in RON? se rotunjeste la 1 RON?

Precizez de asemenea ca impozitul datorat pe dividende e retinut la sursa, iar actiunile fiind de la o companie dintr-o tara cu care s-a incheiat o conventie de evitare a dublei impuneri prin metoda creditului fiscal - i.e. SUA - nu ar mai trebui platit impozitul si in Romania.

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2023
stela223, utilizator
Cel mai recent răspuns: stela223 , utilizator 08:52, 10 Mai 2023
Nu este prag la acest tip de venit.
Dupa o cercetare mai amanuntita am gasit acest articol de lege din codul de procedura fiscala aici:

[ link extern ]

ART. 96 Renunțarea la stabilirea creanței fiscale

(1) Organul fiscal renunță la stabilirea creanței fiscale și nu emite decizie de impunere ori de câte ori constată încetarea persoanei juridice sau decesul persoanei fizice și nu există succesori.

(2) Organul fiscal central renunță la stabilirea creanței fiscale și nu emite decizie de impunere în situația în care creanța fiscală principală este mai mică de 20 de lei. în situația în care decizia are ca obiect mai multe tipuri de creanțe fiscale principale, plafonul se aplică totalului acestor creanțe.


Din ce inteleg de aici e ca pentru sume mai mici de 20 lei ANAF renunta la stabilirea creantei fiscale pentru sume mici. Oare poate cineva sa confirme daca acest plafon de 20 de lei se aplica si pentru dividende obtinute din SUA pentru care s-au retinut impozitele la sursa?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 7 Mai 2023
stela223, utilizator
Nu va emit ei decizie sub acel prag pentru acele situatii specifice dar dumneavoastră trebuie sa declarați acest tip de venit din strainatate. Sa nu va treziți și cu amenda ca nu ați depus declaratia.
Vreți bine, nu vreți iarăși bine.
Ultima modificare: Duminică, 7 Mai 2023
george-neagu, moderator
Tinand cont ca impozitul datorat pe dividende e retinut la sursa, iar actiunile fiind de la o companie dintr-o tara cu care s-a incheiat o conventie de evitare a dublei impuneri prin metoda creditului fiscal - i.e. SUA - oare in declaratia unica cum ar trebui completata sectiunea referitoare la impozitul datorat tinand cont ca valoarea este de sub un leu pentru exemplu descris anterior? se rotunjeste la 0 sau la 1 leu? dar la sectiunea cu privire la creditul fiscal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rotunjirea sumelor trecute in declaratia unica de venit stela223 stela223 Buna ziua, oare cum se trec sumele reprezentand venituri din dividende obtinute in strainatate respectiv impozitele aferente acestora, daca acestea sunt in ... (vezi toată discuția)
Declaratie fiscala pentru venituri din dividende de pe burse internationale stela223 stela223 Va salut, In cazul in care am incasat venituri extra-salariale din dividende obtinute pe bursa internationala, exista obligativitatea de a depunde ... (vezi toată discuția)
Impozitare profit venit din strainatate guvidu guvidu Intentionez sa deschid o firma de software (LLC) in Statele Unite (California) impreuna cu partenerul meu care locuieste in California.Dupa ce a intrebat, am ... (vezi toată discuția)