avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cum obtin date de la o asociatie finantata din bugetul ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cum obtin date de la o asociatie finantata din bugetul de stat?

O asociatie mi-a folosit proprietatea intelectuala. Este vorba despre o asociatie culturala bugetata (complet) de stat.
S-a facut un film care este vizibil online deja de 3 ani si s-au produs un numar de DVD-uri continand si proprietatea mea intelectuala. Acestea au fost produse cu bani de la bugetul de stat si sunt impartite gratuit.

Pentru a putea intocmi o factura, trebuie sa stiu cate DVD-uri au fost produse si cate vizualizari a avut filmul distribuit online.
Asociatia nu vrea sa-mi dea aceste date.

Fiind finantati din bugetul de stat, nu sunt obligati sa publice asemenea date? Unde le pot gasi sau cui le pot cere, dat fiind ca asociatia nu vrea sa mi le puna la dispozitie.

(Prima data vreau sa scriu o factura. Ca o vor plati sau nu, vom vedea. Oricum am nevoie de date, fie pt. factura, fie pt. a cere edespagubirea in instanta.)
Cel mai recent răspuns: AureliaStamate , utilizator 09:48, 29 Aprilie 2023
Bună seara,
Facturile se emit pentru lucruri datorate conform unui contract, nu pentru o faptă nelegală.
Pentru o nelegalitate le puteți face o notificare prin care să le cereți să vă plătească nişte bani (daune), iar, dacă nu se conformează, îi acționați în instanță.
Statul nu vă vă plăti niciodată o astfel de factură pentru că ar fi pasibil de abuz în serviciu.
Nu ştiu dacă sunt date publice sau nu, dar vă pierdeți vremea. Nu cred că o să le obțineți şi chiar dacă ați obține aceste date, cum o să calculați dumneavoastră cat va datoreaza? Dacă filmele au fost distribuite gratuit, deci nu s-a făcut un profit din asta, numărul de distribuiri nu ajută mult la calculul daunelor.
Datele astea le veți obține în instanță.
Mergeți la un avocat specializat în proprietate intelectuală. Lămuriți-vă întâi dacă din punct de vedere legal chiar v-au încălcat proprietatea intelectuală şi, dacă da, cam câți bani ați putea obține. S-ar putea să nu merite tot demersul acesta, să vă pierdeți timpul degeaba şi să nu obțineți nimic. Va costa niste bani sa mergeti la un avocat, dar, pentru asa problema, daca incercati sa o rezolvati singura, s-ar putea ca la sfarsit sa va treziti ca ati pierdut mai mult.

Am cautat avocat specializat pe proprietate intelectuala. Nu am gasit. (Am cautat si aici pe forum, am cautat si la noi in oras.)

Calculul se face in functie de diferiti parametrii, este ceva uzual in domeniul publicistic. De exemplu: vizibilitatea (nu la fel se plateste o poza aparuta pe coperta ca una mica undeva in spatele unei reviste, iarasi altfel se plateste o poza la mijlocul revistei pe doua pagini), circulatia (la medii print este tirajul, la medii online nr. de vizualizari).
In cazul de fata este vorba despre doua duzini de poze facute de mine, care au fost folosite de ei fara a ma intreba. Ele apar montate in film si pe DVD. (De fapt DVD-ul contine filmul. Au pus filmul online si l-au mai distribuit si prin DVD-uri.) Btw, nu sunt mentionat ca autor.
Nu calculul este problema. Am insa nevoie de numarul de raspandiri pt. a putea intocmi o factura realista.

Da, este vorba aici despre incalcarea drepturilor de autor. Intr-un prim pas doresc sa intocmesc factura, cu termen pana cand astept plata. Daca nu reactioneaza, atunci ar urma actiunea in instanta. Fie una sau alta, pt. fiecare cale trebuie sa-mi pot formula pretentiile realist, deci am nevoie de dimensiunea raspandirii.
(Sau cum spuneti dvs, foarte corect, plata de daune. Si pt. a cuantifica realist/uzual daunele am nevoie de aceste cifre. Pot sa cer fantasmagoric, dar nu cred sa fie de mare izbanda in instanta.)

Ce legatura are faptul ca s-a facut profit sau nu?
Dvs. daca folositi bunul altuia atunci puteti s-o faceti gratuit, daca nu aveti profit pe urma sa? Cand inchiriati o masina in interes de serviciu platiti si cand o inchiriati ca sunteti in concediu atunci nu platiti?
Sau puteti sa folositi gratis rezultatul muncii cuiva daca nu aveti profit? Daca vine un tamplar la biroul dvs. de avocatura sa va puna o usa il platiti si daca vine acasa sa va repare ceva atunci dupa munca depusa poate pleca cu plata Domnului?

Revenind, dupa cum stiu eu, institutiile publice sunt obligate la transparenta in buget. Ele si publica cheltuieli centralizate. Dar dupa cum (cred ca) stiu, pot fi corectat daca ma insel, ele sunt obligate sa comunice la cerere, specific costurile fiecarui proiect.
Deci fara a fi vorba in aceasta. prima faza de nici un fel de "copyright infringment", doresc sa stiu cat si pe s-a cheltuit in cadrul respectivului proiectului. Am acest drept? Nu doar eu ci orice cetatean platitor de impozite, Si cui ma adresez in cazul de fata in care asociatia (institutie nu a statului ci a carui functionare e finantata exclusiv de stat, respectiv proiectul in sine a fost finantat prin fonduri de la stat special atribuite pt. el) refuza sa-mi puna la dispozitie aceste date?
De ex. stiu ca cel care a facut coperta DVD-urilor a fost platit pt. asta. El este si mentionat nominal pt. asta (coperta, design by ....).



Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2023
AureliaStamate, utilizator
Proprietatea dvs intelectuala este inregistrata? In acest caz, primul pas e să-i notificați și, inclusiv ca dovadă de bună credință, să le propuneți un contract de licență. Dacă nu vor fi de acord, puteți merge în instanță. Avocați sunt în București. Aici sunt probleme de tot felul.
Nu, nu este inregistrata. Ar fi important sa fie sau mi-ar conferi vreun avantaj? (Va referiti la faptul ca pozele s-ar putea sa nu se ridice la rangul de creatie intelectuala/artistica?)
Imi deduc dreptul la proprietatea mea intelectuala din dreptul de autor, care exista pur si simplu pt. ca eu sunt cel care a facut pozele folosite ca montaj in filmul produs si publicat de ei.

Da, intentia mea este sa-i informez ca au folosit acele poze fara acordul meu si in acelasi timp sa propun (mai degraba sa cer, nu doresc sa negociem) o suma pt. perioada in care au folosit acele poze. Ca va fi numit factura sau contract de licenta, pentru mine este irelevant. Problema mea este lipsa datelor in baza carora sa formulez suma de platit. Ei sigur le detin, eu nu. Ei n-au interesul sa mi-l comunice, de aceea intreb aici cum ii oblig sa mi le dea. (Proiectul in cadrul caruia s-a realizat filmul care contine pozele mele este finantat de la bugetul de stat.)

La Bucuresti n-am cautat, as fi preferat local, la Cluj. Puteti sa-mi recomandati la Bucuresti pe cineva, sau cum sa caut? (Scuze ca cer mura in gura, dar alimentand Google cu mai multe variante de termeni nu mi-a livrat rezultate utilizabile.)

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Aprilie 2023
AureliaStamate, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tarife pt. poze folosite fara acordul autorului Radu Palu Radu Palu Unde lucrez se organizeaza destul de des diferite manifestatii. Excursii, prezentari de carte, diferite activitati culturale interne sau cu public, ... (vezi toată discuția)
Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Cum acționez dacă vreau să dau în judecată un detectiv care m-a urmărit și a lăsat filmările să circule public? Bella1234 Bella1234 Cum actionez daca vreau sa dau in judecata un detectiv care m a urmarit si a lasat filmarile sa circule public?din cate stiu am acest drept,din moment ce nu s ... (vezi toată discuția)