avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cerere concediu post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cerere concediu post natal

buna ziua!
in luna aprilie rebuie sa nasc ,...m-am hotarat sa lucrez pana la momentul nasterii pt ca pt mine e avantajos atat financiar cat si din punct de vedere a conditiilor de lucru ,,intrebarile mele ar fi:
1.dupa nastere trebuie sa depun cererea pentru cele 42 zile postnatale la locul de munca?
2.dupa expirarea celor 42 de zile postnatale dosarul pt ingrijirea copilului pana la doi ani se depune la primarie ?cand?si de ce acte am nevoie.....
3.avand in vedere ca indeplinesc conditiile pt a beneficia de CCC exista riscul ca necerand de cele 126 zile pre si post-natale sa pierd indemnizatitia CCC?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:49, 26 Ianuarie 2010
1. nu trebuie sa depuneti cerere, ci certificatul medical pe care il veti primi de la medic.
2. La primarie sau la Agentia de prestatii sociale, in functie de oras. daca va informati acolo, sigur veti primi lista cu acte.
3. nu se poate pierde indemnizatia din cauza concediilor medicale.
Pentru a benefricia de indemnizatie concediu CIC trebuie sa aveti 42 zile postnatal si 12 luni anterioare datei nasterii copilului sa realizati venituri .

Pentru a beneficia de concediu de maternitate (postnatal 42 zile) trebuie sa prezentati angajatorului certificatul de concediu medical emis de medic,acordat pentru maternitate cod 8 indemnizatie.Daca renuntati la zilele ramase pana la 126 nu este nici o problema.
OUG 148/2005 precizeaza ca sunt necesare urmatoatrele acte:
Art. 8. -
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie, stimulent sau alocaţie de stat pentru copii, se acordă, la cerere, în baza următoarelor documente, după caz:
a) actul de identitate al solicitantului;
b) certificatul de naştere al copilului şi, după caz, livretul de familie;
c) certificatul de persoană cu handicap al copilului, după caz;
d) adeverinţă eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1;
e) adeverinţă eliberată de plătitorul indemnizaţiei de maternitate sau, după caz, alte dovezi, din care să reiasă ultima zi de concediu de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. a);
f) declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu beneficiază în acelaşi timp de indemnizaţie de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. b);
g) declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că celălalt părinte natural sau, după caz, o altă persoană dintre cele prevăzute la art. 5 alin. (2) nu beneficiază de drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;
h) declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului şi că acesta nu este încredinţat sau dat în plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
i) dovada eliberată de autorităţile competente, de angajatori sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului - pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 1, respectiv art. 2;
j) dovada eliberată de autorităţile competente sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 3;
k) dovada eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte încadrarea în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2);
k.1) dovada eliberată de autorităţile competente pentru realizarea veniturilor din activităţi independente sau, după caz, din activităţi agricole şi a plăţii impozitului pentru acestea;
l) alte acte necesare, după caz, stabilirii dreptului, prevăzute în normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Concediul pentru creşterea copilului se acordă, la cerere, de către persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care îşi desfăşoară activitatea persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) şi (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pana la 2 ani simonasimona simonasimona sunt insarcinata in 27 saptamani, si sunt in somaj din luna octombrie 2009.Cum trebuie sa procedez, se ia concediu pre si post natal inainte de a intra in ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia indemnizatie de crestere a copilului?? betty_dumy betty_dumy buna ziua,am si eu o intrebare:din 5 ianuarie 2009 sunt in somaj pana pe data de 4.10.2009 ,am ramas insarcinata din luna martie deci ar trebui sa nasc in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere nou-nascut ContSters61018 ContSters61018 Buna ziua, As vrea sa aflu ce acte sunt necesare pentru intocmirea dosarului de indemnizatie si care este perioada in care trebuie depus. Eu am nascut pe 1 ... (vezi toată discuția)