buna ziua,am si eu o intrebare:din 5 ianuarie 2009 sunt in somaj pana pe data de 4.10.2009 ,am ramas insarcinata din luna martie deci ar trebui sa nasc in perioada....noiembrie -decembrie. mai pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca nasc la cateva luni diferenta de incherirea somajului? pot intra in post-natal mai devereme ca sa beneficiez? ca rog sa imi dati un sfat si sa imi spuneti ce as putea face in aceasta situatie.as dori daca se poate sa imi spuneti ce acte imi trebuiesc ,unde si cand anume sa le depun.
multumesc anticipat ptr timpul acordat citirii mesajului si sper sa primesc un raspuns cat mai curand.
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, este nevoie sa indepliniti conditia realizarii de venituri profesionale ce sunt supuse impozitului pe venit in conditiile Legii 571/2003, modificata, inainte cu 12 luni de data nasterii copiului.
Art. 1. din OUG 148/2005, modificata, prevede:
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile si completãrile ulterioare, beneficiazã de concediu pentru cresterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, precum si de o indemnizaþie lunarã în cuantum de 600 lei sau, optional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei. (2) Cele 12 luni prevãzute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre urmãtoarele situatii: b) au beneficiat de indemnizaþie de somaj, stabilitã conform legii;
am inteles ,dar daca somajul inceteaza inainte de a naste,mi s poate prelungi cu 3 luni cum am auzit la tv?daca da ce ,trebuie sa depun alte acte la somaj sau se prelungeste automat?
Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a OUG nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala., perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.
In plus, concediul prenatal il depuneti la AJOFM si se suspenda acordarea indemnizatiei de somaj. Ea se va relua dupa ce terminati concediul de crestere copil.
si cand anume se depune la AJOFM concediul prenatal la AJOFM,ce acte trebuiesc si daca mai trebuie sa depun si la primaria locala alte acte care ar fi acelea?