avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot beneficia indemnizatie de crestere a copilului??
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot beneficia indemnizatie de crestere a copilului??

buna ziua,am si eu o intrebare:din 5 ianuarie 2009 sunt in somaj pana pe data de 4.10.2009 ,am ramas insarcinata din luna martie deci ar trebui sa nasc in perioada....noiembrie -decembrie. mai pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca nasc la cateva luni diferenta de incherirea somajului? pot intra in post-natal mai devereme ca sa beneficiez? ca rog sa imi dati un sfat si sa imi spuneti ce as putea face in aceasta situatie.as dori daca se poate sa imi spuneti ce acte imi trebuiesc ,unde si cand anume sa le depun.
multumesc anticipat ptr timpul acordat citirii mesajului si sper sa primesc un raspuns cat mai curand.
betty_dumy a scris:

si cand anume se depune la AJOFM concediul prenatal la AJOFM,ce acte trebuiesc si daca mai trebuie sa depun si la primaria locala alte acte care ar fi acelea?

La 7 luni si 10 zile aveti dreptul la concediu medical prenatal si postnatal, insumate sunt 126 de zile, care sunt acordate de medicul de familie, Ideal este sa intrati in acest concediu mai aproape de implinirea celor 8 luni, pentru ca, dupa ce ati nascut (ziua nasterii copilului), trebuie sa aveti cel putin 42 de zile calendaristice (vorbim doar de zile calendaristice) de concediu postnatal. Aceste documente trebuie depuse la agentia de somaj unde sunteti inregistrata pentru indemnizatie. Cand terminati cele 126 de zile sau cel putin 42 de zile de concediu postnatal mergeti la primaria unde aveti domiciul pentru depunerea dosarului de indemnizatie crsterea copilului pana la doi ani. Am explicat pe intelesul dumneavoastra, doriti si cadrul legal ?
Documente: la AJOFM trebuie depus o adeverinta medicala de la medicul de specialitate din care sa rezulte ca sunteti insarcinata si in cate luni, iar certificatul medical eliberat de medicul de familie, toata perioada de 126 zile de prenatal si postnatal, atentie ! la inceputul fiecarei luni primiti medicalul pentru luna respectiva). La primarie, este bine sa mergeti de acum sa vorbiti si sa notati documentele de care aveti nevoie, asa este mai bine pentru dumneavostra.

Atentie ! la AJOFM trebuie sa depuneti adeverinta de la medicul de specialitate, ca sunteti insarcinata si in cate luni, pentru ca ei va cheama in fiecare luna pentru a viza carnetul si sa va repartizeze la un angajator (pentru ca sunteti persoana in cautarea unui loc de munca si agentia de somaj vine cu oferta).

Documentele pentru primarie:
Art. 8. - (1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie, stimulent sau alocatie de stat pentru copii, se acorda, la cerere, in baza urmatoarelor documente, dupa caz:
a) actul de identitate al solicitantului;
b) certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
c) certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
d) adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la art. 1;
e) adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate, in situatia prevazuta la art. 10 alin. (1) lit. a);
f) declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate, in situatia prevazuta la art. 10 alin. (1) lit. b);
g) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana dintre cele prevazute la art. 5 alin. (2) nu beneficiaza de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
h) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
i) dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului - pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 1, respectiv art. 2;
j) dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 3;
k) dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea in situatiile prevazute la art. 1 alin. (2);
k1) dovada eliberata de autoritatile competente pentru realizarea veniturilor din activitati independente sau, dupa caz, din activitati agricole si a platii impozitului pentru acestea;
l) alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
(2) Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care isi desfasoara activitatea persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) si (2).
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
am dreptul la concediu prenatal si postnatal chiar daca sunt in somaj?? dar daca voi lua acest concediu in luna a 8-a avand cele 42 de zile ,cand va trebui sa depun la primaria adeverinta ca am realizat venituri 12 luni intra si zilele in care am fost in concediu ??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj -prenatal crysstyle crysstyle Vreau sa stiu daca pot intra la 33 saptamani de sarcina din somaj in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Conditii obtinere indemnizatie copil roxxanna roxxanna Am si eu cateva nelamuriri referitoare la obtinerea indemnizatiei pentru copil. Am citit discutiile de pe acest forum dar tot nu am ceva clarificat: Am fost ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pana la 2 ani simonasimona simonasimona sunt insarcinata in 27 saptamani, si sunt in somaj din luna octombrie 2009.Cum trebuie sa procedez, se ia concediu pre si post natal inainte de a intra in ... (vezi toată discuția)