avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acontractul de vanzare cumparare a unui apartament se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acontractul de vanzare cumparare a unui apartament se poate face si de catre un avocat?ce onorarii sunt?

Doresc sa vand un apartament cu 2 camere si as dori sa stiu daca actele le pot incheia si la un avocat;ma gandesc ca au onorarii mai mici.
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 19:04, 5 Octombrie 2006
Da, puteti sa va adresati si unui avocat in cazul in care doriti incheierea unui antecontract (promisiune de vanzare cumpare). In cazul acestui contract, puteti chiar sa redactati un inscris sub semnatura privata. Legea nu impune nicio formalitate necesara pentru validitatea actului juridic in cauza.

In functie de situatia concreta, v-as putea sfatui care e cea mai buna solutie, dar din pacate nu cunosc detaliile...

Pe scurt: Promisiunea de vanzare cumparare nu este un act juridic pentru care legea cere forma autentica, asa ca nu aveti de ce sa apelati la un notar. In cazul acestui contract, atestarea continutului si a identitatii partilor realizata de catre avocat va ofera aceleasi beneficii ca in cazul autentificarii notariale. Avicatii au onorarii mult mai mici decat notarii si ar fi de preferat sa va adresati unui avocat in cazul in care doriti sa apelati la masuri de siguranta suplimentare.

In cazul in care nu pevedeti niciun posibil litigiu legat de acest antecontract si mai ales in situatia in care Dvs. sunteti vanzatorul, puteti incheia un inscris sub semnatura privata (care poate fi contrasemnat de 2 martori), fapt care va scuteste intru totul de onorarii.
Recitind mesajul Dvs. initial, imi dau seama ca este posibil sa nu va fi referit la un ANTECONTRACT de vanzare cumparare ci la un contract de vanzare cumparare propriu-zis...

Aici situatia este putin mai nuantata in sensul ca daca se transmite si dreptul de proprietate asupra terenului afectat blocului (in cota parte), atunci actul notarial este obligatoriu.

In cazul in care terenul este atribuit doar in folosinta, teoretic, actul juridic urmeaza regulile pe care le-am descris mai sus, in mesajul dedicat antecontractului. Totusi, in cazul vanzarii-cumpararii propriu-zise, este de preferat sa apelati cel putin la un avocat care sa confere inscrisului data certa si sa ateste continutul actului si identitatea partilor.
Din pacate la intabulare va trebuie contract de vanzare cumparare incheiat la notariat.
Va mutumesc pentru informatii. Am un amic care a cumparat un apartament si contractul este incheiat de catre un avocat,si tot el s-a ocupat de intabulare.Contractul este din anul 2000 si de asta ma gandeam ca poate s-a mai schimbat cate ceva de atunci.

Din pacate la intabulare va trebuie contract de vanzare cumparare incheiat la notariat.

Este adevarat... pt. terenuri.

In cazul in care terenul este atribuit doar in folosinta (in aceasta situatie se afla majoritatea covarsitoare a apartamentelor construite inainte de 1989) si se transmite proprietatea numai asupra constructiei, este suficient un act incheiat la avocat. Sub acest aspect nu s-a schimbat nimic din 2000 pana in prezent

Alte discuții în legătură

Avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare ca si notarii dandanaua dandanaua care este legea (actul normativ) care prevede ca avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare.Este valabil doar pentru constructii, sau si pentru ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament prin avocat sau notar ? marius.m marius.m Cum sa cumpar un apartament, prin avocat sau prin notar ? Am stabilit ca eu platesc taxele \'notariale\'. S-ar parea ca vanzarea facuta prin avocat este mult ... (vezi toată discuția)