avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cumparare apartament prin avocat sau notar ?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cumparare apartament prin avocat sau notar ?

Cum sa cumpar un apartament, prin avocat sau prin notar ? Am stabilit ca eu platesc taxele 'notariale'. S-ar parea ca vanzarea facuta prin avocat este mult mai ieftina decat daca apelez la un notar. Problema ar fi ca avocatii nu pot trece si terenul din contract (cota indiviza). Credeti ca ar fi o mare problema acest lucru ?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 14:00, 15 Iulie 2014
Stimate user, la ce avocat ati apelat de v a dat aceast sfat maiastru?
Ar trebui sa stiti si dvs, dar si acel avocat cu ghilimele de rigoare, ca sub sanctiunea nulitatii absolute trasferul de proprietate , de bunuri imobile, se face in forma autentica, adica la notar.
Vanzarea se face numai prin act autentic (notarial) sub sanctiunea nulitatii. Adica doar prin notar se poate face o vanzare valabila, reala. Puteti mandata pe cineva (oricine, nu doar avocat) sa vanda notarial bunurile respective, dar doar atat. Numai bine!
Joha a scris:

Stimate user, la ce avocat ati apelat de v a dat aceast sfat maiastru?
Ar trebui sa stiti si dvs, dar si acel avocat cu ghilimele de rigoare, ca sub sanctiunea nulitatii absolute trasferul de proprietate , de bunuri imobile, se face in forma autentica, adica la notar.



Stimate avocat, legea este clara: forma autentica, adica incheierea la notar a contractului de vanzare-cumparare, este necesara numai in ceea ce priveste terenul, nu si constructia. Deci, daca in cazul terenurilor, tranzactia este valabila numai daca este incheiata in fata notarului, nu acelasi lucru se poate spune si despre transferul dreptului de proprietate asupra constructiei, care are valabilitate si daca este incheiat la avocat. Insa constructia se afla pe un teren si atunci pot surveni mai multe probleme juridice. Totusi, in cazul in care se tranzactioneaza un apartament dintr-un bloc, coproprietatea asupra cotei indivize de teren este nesemnificativa, lipsita de relevanta, astfel ca nu mai prezinta o importanta deosebita forma autentica a contractului obtinuta la notar, aceasta cu atat mai mult cu cat la avocat, de obicei, onorariile sunt mai mici. Legea cerea forma autentica a contractului de vanzare-cumparare doar pentru terenuri. in situatia in care se vinde o constructie ce nu corespunde definitiei din legea locuintei, de exemplu o casa pe teren, un magazin construit pe terenul cesionat de la stat, etc. si nu se vinde si terenul, atunci nu este necesara forma autentica. Un avocat sau un consilier juridic poate da incheiere de certificare acestui contract de vanzare-cumparare.


Si ce faceti cu actul respectiv? Intabulati dvs atunci casa fara teren , cu act sub semnatura privata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mijloc fix ContSters98540 ContSters98540 In 1972 firmei la care lucrez i-a fost atribuit printr-un protocol de catre Ministerul Energiei Electrice un bloc de apartamente de nefamilisti, ca mijloc fix. ... (vezi toată discuția)
Avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare ca si notarii dandanaua dandanaua care este legea (actul normativ) care prevede ca avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare.Este valabil doar pentru constructii, sau si pentru ... (vezi toată discuția)
Notar sau avocat? furgim furgim Exista o alternativa la notari? Adica pentru un contract de vanzare cumparare apartament (inclusiv cota parte din teren, pot sa merg si la avocat sau sunt ... (vezi toată discuția)