Bună ziua,
As dori sa spun atenției dumneavoastră următoarea situație. În blocul în care locuiesc s-au schimbat apometrele individuale de tip vechi, cu unele cu citire radio. În ziua în care s-au montat, eu nu am putut fi acasă decât la montarea celor de la calorifere, diferența de timp fiind de câteva ore între cele 2 echipe care s-au ocupat de asta. Am aflat ca echipa revine in bloc dupa 2 zile, lucru ce nu s- a mai întâmplat. Apometre eu am, dar nu cu citire radio. Prin urmare am efectuat citirea acestora , dar am aflat că sunt facturata la pausal. Menționez ca am contactat firma care a efectuat lucrările, dar pur și simplu nu pot stabili nici o programare cu ei. Președintele de bloc spune că citirea apometrelor va fi în continuare ignorata, pana le montam pe cele cu citire radio. Întrebarea mea este în ce măsură acest lucru este legal ( cu trimitere la lege va rog) , și ce pot eu face acum.
Mulțumesc frumos.
Nu e nimic legal, nu există vreun temei pentru care să vă treacă la pausal. Legea 196/2018 art.32 spune ca proprietarii trebuie să aibă contorizate individual utilitățile, deci și apa. Dar nu există nici un text de lege care să impună obligativitatea apometrelor cu transmisie wireless. E un abuz și...atât.
Ce puteți face ? Nimic deosebit, să cereți în scris, conform art. 28 din legea 196, în termen de 10 zile de la afișarea listei cheltuielilor de întreținere, președintelui de asociație, să vă răspundă în scris motivul platei la pausal, cu temei legal.
Mai departe, dacă nu rezolvați, aveți posibilitatea reclamației la primărie, conform art.102 alin. 1 litera e, sau, în final, dacă nu aveți succes, calea instantei.