radumititean a scris:
Dar nici macar nu este esential, pentru ca cenzorii nu trebuei sa fie de specialitate si rolul lor nu e in principal sa verifice aspecte de forma si de legalitate, ci sa raporteze AG daca ce reporteaza CD catre AG pare veridic si este acoperit de documente. Cand cenzorul/ cenzorii au suspiciuni de legalitate, pot la randul lor sa apeleze la consultant ade specialitate pentru aspectele la care ei nu se pricep, sau sa propuna AG sa aprobe contractarea unui audit extern de profil...
Din contra, exact de asta este esential.
In decursul anilor comisia de cenzori a fost formata din persoane diferite. Unele cu cunostiinte sau calificare financiara/contabila, alte persoane nu. Chiar au fost ani in care nici unul din comisie nu avea vreo calificare in acest sens. Insa totusi se intampla exact ce ziceti dvs. si anume ca avea cineva acces la documente si putea vedea daca cele raportate de CD (= presedinte) sunt adevarate si in ce fel.
CD director raporteaza cheltuieli de intretinere, cheltuieli cu personalul si cheltuieli diverse.
Pai stati asa oameni buni, eu as dori totusi sa stiu care sunt acele cheltuieli de personal si ce acopera diverse.
(Intretinere presupun ca sunt chiria, incalzirea, apa, lumina. Insa chiar si acolo as dori sa stiu de ce nu mai este femeie de serviciu de ani de zile, unde a disparut si daca au disparut si costurile sau costurile au ramas si ea face curat acasa la presedinte.)
Ma intereseaza cam ce salariu ia contabila, care este in acelasi timp contabila firmei presedintelui. Salariul pe care il plateste el s-o fi redus si cel de la asociatie s-a ridicat compensativ? Sau daca presedintele actual primeste salariu. Pana acum era un post onorific, dar asta doar asa ca traditie, nu-l impiedica nimic sa-si atribuie si un salariu, mai ales daca nu-l verifica nimeni.
Ma intereseaza si ce sunt cheltuieli diverse. Stiu foarte bine ca presedintele s-a deplasat in strainatate pt. ca firma sa avea acolo un proiect si dupa aia cheltuielile de transport si cazare au aparut ca fiind deplasare in interesul asociatiei. Si cate nu mai stiu.
Deci pt. asta vreau pe cineva (chiar si eu m-as lasa ales in comisia de cenzori) care sa se mai uite peste modul in care sunt cheltuiti banii.
Deci da, este o intrebare esentiala daca declaram peste sau sub 100 membrii. Ca asa redusi la sub 100 exista motivul sa nu fie comisie. Iar AG este apa de ploaie, majoritatea nu-i intereseaza, nu vor face nimic. Cu numarul de peste 100 pot eu impune comisia de cenzori (in a legii putere), fara a fi nevoie de AG.