Solicitam ajutor specializat in urmatoarea situatie:
Suntem producator autorizat de arome alimentare, cu concentratie alcool atat sub 1.2 % in volum cat si peste 1.2 %.
Societatea este inregistrata ca si antrepozit fiscal , in cadrul caruia se aplica regimul suspensiv pentru achizitia, productia si vanzarea produselor cu continut de alcool.
Alcoolul folosit in procesul de fabricatie se achizitioneaza din UE, respectiv din Bulgaria, respectand procedurile vamale pentru alcool.
Pentru vanzarile de produse ( arome ) cu continut de alcool de peste 1.2 % in volum, la intern, catre clienti care nu sunt antrepozit fiscal , societatea evidentiaza in contabilitate si achita valoarea accizei.
De asemenea, societatea exporta astfel de produse , pentru care intocmeste Declaratiile Vamale de Export, acciza urmand a fi evidentiata in tara de destinatie.
Intrebarea este urmatoarea: pentru aromele cu continut sub 1.2 %, scutite de accize, societatea poate folosi in procesul de fabricatie alcoolul neacizat aflat in antrepozitul fiscal?
(1) Persoana plătitoare de accize care au devenit exigibile este:
a) în ceea ce priveşte ieşirea unor produse accizabile dintr-un regim suspensiv de accize, potrivit prevederilor art. 340 alin. (1) lit. a):
1. antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat sau orice altă persoană care eliberează produsele accizabile din regimul suspensiv de accize sau în numele căreia se efectuează această eliberare şi, în cazul ieşirii neregulamentare din antrepozitul fiscal, orice altă persoană care a participat la această ieşire;
Prin urmare alcoolul achizitionat din UE si plasat in antrepozit este accizat la eliberarea acestuia in consum conf art 340.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.