avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt studenta - primesc indemnizatie pt cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt studenta - primesc indemnizatie pt cresterea copilului?

Buna ziua!!
Sunt studenta in anul 4 la Facultatea de Electrotehnica(la zi) si in iulie o sa sustin exemenul de licenta pe care o sa il promovez.Intrebarea mea este daca as ramane insarcinata in martie,aprilie si dupa licenta o sa imi bag somajul daca beneficiez de indemnizatie pt cresterea copilului??As mai vrea sa stiu care este cuantumul somajului,de cate luni de somaj beneficiez si daca in timpul somajului inainte si dupa nastere beneficiez de cele 126 de zile de concediu?
Multumesc,
O zi buna!!!!
Cel mai recent răspuns: CRISTINA22 , utilizator 13:39, 2 Februarie 2010
Beneficiati de somaj daca intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu ati reusit sa va incadrati in munca potrivit pregatirii profesionale. Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia.In cazul dumneavoastra indemnizatia de somaj va fi acordata pe o perioada de 6 luni. Perioada de somaj este asimilata perioadei de stagiu, deci poate fi luata in calcul la stabilirea indemnizatiei.Puteti intrerupe somajul cu cele 126 zile de prenatal si postnatal ( obligatoriu pastrate 42 zile dupa nastere ). Atentie !Una din conditiile obligatorii ca sa puteti lua indemnizatia de cresterea copilului este sa aveti un stagiu de cotizare de 12 luni anterior nasterii copilului. Daca somajul va fi acordat pe o perioada de 6 luni la care adaugam inca 4 luni ( 126 zile ) ne da un total de 10 luni. Aveti descoperite 2 luni .
CRISTINA22 a scris:
Pai daca as naste in cele 6 luni de somaj(nu cred ca m-ar angaja nimeni insarcinata in 4-5),as intra in somaj imediat dupa licenta,adica in august si as naste in decembrie,in luna a 5-a de somaj,as beneficia sau nu de indemnzatie pt cresterea copilului sau nu?


Angel 2007 a scris:
Norme OUG 148/2005-Art. 4. - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).
(6) Cele 10 luni prevăzute la art. 24 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă se calculează ca stagiu de cotizare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(7) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi numai din perioadele prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, dacă persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-a însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) a beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau a realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
c) a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
d) a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
e) a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru maternitate;
f) a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
g) a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii de risc maternal;
h) a beneficiat de pensie de invaliditate;
i) a beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare;
i1) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar, organizat potrivit legii, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, organizat potrivit legii, şi începerea învăţământului universitar, în acelaşi an calendaristic;@
i2) se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învăţământ preuniversitar şi începerea în acelaşi an calendaristic a unei alte forme de învăţământ preuniversitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;@
i3) se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învăţământ universitar cu sau fără examen de licenţă sau de diplomă şi începerea în acelaşi an calendaristic a unei alte forme de învăţământ universitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;@
i4) se află în perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor învăţământului obligatoriu sau, după caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, organizat potrivit legii, cu sau fără examen de absolvire, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj.

Interventie moderator

Va rog sa nu mai postati alte topicuri in legatura cu aceeasi problema. Daca mai aveti intrebari, postati-le in continuarea acestui topic. Multumesc!

Gabriela Pintea
As vrea sa stiu sigur daca beneficiez sigur de indemnizatie pt cresterea copilului.eu sunt studenta in ultimul an,la zi si la buget si licenta o dau in luna iulie.Daca raman insarcinata in martie/aprilie 2010,in iulie dau licenta si intru in somaj in cele 60 de zile in care se depun actele pt somaj imediat dupa licenta dupa licenta si o sa nasc in noiembrie/decembrie beneficiez de indemnizatie pt cresterea copilului?
1. Da, veti primi indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani deoarece in cele 12 luni premergatoare nasterii intra si perioada de facultate(perioada asimilata stagiului de cotizare, conf.Legii 19/2000) si perioada de 60 de zile pana veti intra in somaj ca absolventa (OUG 148/2005, modificata si aprobata de Legea 7/2007).

2. Iata ce spune OUG 148/2005:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare; (aici intra perioada de studentie)

l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.

3. In somaj fiind, de aici puteti intra si in concediu de maternitate si in CCC pana la 2 ani. Pe aceste perioade se suspenda somajul si se reia, de unde a ramas, la expirarea acestora.
4. Certificatele medicale de maternitate le duceti la Agentia de somaj care la calculeaza si le plateste. Tot la Agentie faceti si cererea de intrare in CCC.
tudorvaleriu a scris:

1. Da, veti primi indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani deoarece in cele 12 luni premergatoare nasterii intra si perioada de facultate(perioada asimilata stagiului de cotizare, conf.Legii 19/2000) si perioada de 60 de zile pana veti intra in somaj ca absolventa (OUG 148/2005, modificata si aprobata de Legea 7/2007).

2. Iata ce spune OUG 148/2005:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare; (aici intra perioada de studentie)

l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.

3. In somaj fiind, de aici puteti intra si in concediu de maternitate si in CCC pana la 2 ani. Pe aceste perioade se suspenda somajul si se reia, de unde a ramas, la expirarea acestora.
4. Certificatele medicale de maternitate le duceti la Agentia de somaj care la calculeaza si le plateste. Tot la Agentie faceti si cererea de intrare in CCC.

Multumesc frumos pt raspuns!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pentru al doilea bebe saftmiki saftmiki Sunt in concediu pentru cresterea copilului din data de 14 iulie 2012 si voi beneficia de indemnizatie pana implineste 2 ani, adica pana in 14 iulie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului zburaturamihaela zburaturamihaela Buna ziua, Eu lucrez la o firma cu conventie civila de prestari servicii , 4 ore pe zi, nu voi implini un an la aceasta firma cand voi naste si nu am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mãmicã andrucroitoru andrucroitoru Soția mea a terminat anul acesta facultatea (în iulie) dar încă nu și-a dat licența (dar o va da în februarie). 1. Ea este considerată ... (vezi toată discuția)