Va rog sa-mi spuneti daca pensia de urmas, pt un copil aflat in intretinere, afecteaza deducerea personala si in ce mod ?
Pensia de urmas este in suma de 350 lei si venitul brut este in suma de 850 lei .
Multumesc io .
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
Copilul minor este considerat intotdeauna intretinut, cu exceptia celor incadrati in munca, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati. In acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere la incadrarea in venitul de 2.500.000 lei lunar.
Pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor sau a tutorelui, deducerea personala se acorda integral unuia dintre parinti, conform intelegerii dintre acestia, respectiv tutorelui.
Pentru copilul minor provenit din casatorii anterioare, dreptul de a fi preluat in intretinere revine parintelui caruia i-a fost incredintat copilul sau unuia dintre soti care formeaza noua familie, conform intelegerii dintre acestia, indiferent daca s-a facut o adoptie cu efecte restranse si chiar daca parintii firesti ai acestuia contribuie la intretinerea lui prin plata unei pensii de intretinere. Plata unei pensii de intretinere nu da dreptul la preluarea in intretinere a copilului, parintelui obligat la aceasta plata.
Unde gasesc un articol de lege care sa reglementeze aceasta speta ? M-am referit la pensie de urmas , nu la pensie de intretinere in urma divortului parintilor.
Gandesc astfel :
Pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor, deducerea personala se acorda integral unuia dintre parinti.
Prin echivalenta consider ca este corect si moral (nu stiu daca si legal) pentru ca oricare copil care are numai un parinte in viata, sa beneficieze de pensie de urmas de la stat si parintele aflat in viata sa obtina deducerea personala cf Ordin 1016 / 2005.
Multumesc pentru ajutor.
Un raspuns legal la aceasta speta este dat in normele codului fiscal astfel :
96.Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, precum şi în unităţi de învăţământ, inclusiv în situaţia în care costul de întreţinere este suportat de aceste unităţi. În acest caz eventualele venituri obţinute de copilul minor nu se au în vedere la încadrarea în venitul de 2.500.000 lei lunar.
Deduceri din salariu
cris_deo
Buna seara. Platesc o pensie de intretinere de 300 de lei copiilor mei care stau cu sotia cu care sunt in divort si as vrea sa stiu in legatura cu deducerile ... (vezi toată discuția)