avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cadastru, intabulare, drept de proprietate firma de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cadastru, intabulare, drept de proprietate firma de imobiliare

Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarele nelamuriri:
1. O firma de imobiliare este obligata sa faca cadastru si intabulare pentru o casa nou construita dar nevanduta inca?
2. Ce acte de proprietate are aceasta firma pe casa nou construita? Din ce am gasit pana acum, cred ca este vorba de o autorizatie de constructie si un proces verbal de receptie definitiva impreuna cu titlul de proprietate al terenului.
E vorba de o casa proprietatea unei persoane juridice? Sau ce inseamna "firma de imobiliare"?
Exista(sau existau :)) ) firme care au ca obiect de activitate constructia de imobile, care da, sunt si persoane juridice! La acestea ma refer...
Nu v-am intrebat degeaba, puteati foarte bine sa va referiti la o agentie imobiliara si care, in exprimarea comuna, tot "de imobiliare" este.

Ce conteaza este faptul ca societatea respectiva este proprietar si ca, in aceasta calitate, are obligatia sa efectueze lucrarile de cadastru si intabulare inainte de a dispune de dreptul sau (in conformitate cu legea 7/1996).

Ca acte de proprietate va intereseaza sa vedeti tot istoricul pe drepturile asupra terenului, plus autorizatia de construire si PV de receptie. Desigur, si extrasele de carte funciara care inteleg ca nu exista, dar mare atentie la eventuale garantii constituite pentru finantarea constructiei.
Iulian81 a scris:

Exista(sau existau :)) ) firme care au ca obiect de activitate constructia de imobile, care da, sunt si persoane juridice! La acestea ma refer...

Firmele astia sunt dezvoltatori imobiliari , nu firme din imobiliare .
O firma de imobiluare este considerata o firma care se ocupa cu intermedierea vanzarii/cumpararii de imobile , inchirieri , adica o agentie imobiliara . :O

:offtopic: Dupa parerea mea , o firma de imobiliare ar trebui sa aiba angajat personal juridic de specialitate , pentru ca orice greseala costa .
... adica cum puteti fi sigur ca intradevar cumparati o casa de la o firma care se ocupa cu asa ceva?
raspunsul e simplu: trebuie sa va prezinte un extras de carte funciara actual pe care sa fie notata casa - si un "plan de amplasament si delimitare al corpului de proprietate" cu stampila OCPI !!! ca sa fiti sigur ca a intrat prin cadastru deci are si o "pozitie" sigura atat casa cat si terenul.
( si nu e obligata explicit de lege sa faca asta ... dar tranzactia se face la notar care e obligat sa ceara ca proprietatea sa aiba publicitate imobiliara)

( daca in locul unui simplu extras CF si al unui plan anexa 11 cu viza OCPI - o persoana fizica sau juridica va prezinta o multime de acte .. atunci cu cat numarul de acte e mai mare cu atat riscul sa fiti pacalit e mai mare B-) )

Alte discuții în legătură

Act de proprietate Bora Irina Bora Irina cum pot obtine act de proprietate pentru o casa pe care am construit-o pe un teren pe care l-am cumparat? (vezi toată discuția)
Intabulare casa Anca Bunea Anca Bunea Buna ziua, As dori sa stiu daca se poate intabula o casa la rosu pe un proprietar si amenajarile interioare (casa finalizata ) pe 2 proprietari Multumesc (vezi toată discuția)
Intabulare constructie vetturia vetturia Doresc sa inscriu constructia de pe terenul propietate(intabulat) la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara.Am autorizatia de constructie si ... (vezi toată discuția)