avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cai de atac contract vanzare - cumparare apartament in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cai de atac contract vanzare - cumparare apartament in conditii ...

Cai de atac contract vanzare - cumparare apartament in conditii suspicionate a fi ilicite

Bunicul meu mi-a spus ca baiatul lui i-a "cumparat" partea lui din apartamentul in care locuieste insemnand 50% plus partea mostenita de la sotia care nu mai traieste dar fara sa vada niciun ban (cred ca e vorba de aproximativ 30mp, acum proprietatea apartinand in acte in intregime fiului) si cred ca la semnarea actelor nu a existat suma in fapt fiind o vanzare fictiva (nu avea de unde face rost de o suma atat de mare pentru a o rula prin banca) si nu a fost prezent nici un angajat al autoritatii tutelare care cred ca trebuie sa participe la asemenea tranzactii daca persoana vizata, bunicul, are peste 65 de ani, bunicul avand aproape 90.

Mama mea adica fiica bunicului a murit acum aproape un an.

Intrebarea este daca si daca da cum pot ataca acest contract de vanzare cumparare la care nici macar nu am acces?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:32, 12 Mai 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autoritatea tutelara oferă asistenta din oficiu sau la solicitarea vârstnicilor.
Altfel, nu exista nicio dispoziție legala care sa prevadă obligativitatea asistarii, peste o anumita vârsta.
Ați spus că e vorba de 30 mp.
Cam puțin probabil sa coste zeci de mii de euro. Apoi, dat fiind raportul de rudenie dintre părți, ele pot conveni și un preț mai mic.
Cu auturitatea tutelara am inteles, deci nu exista obligativitatea asistarii, in regula.

Cat despre suprafata si pret, respectiv pretul mediu al pietei in zona, 30mp x €1500 = €45000 dar nu cifrele sunt importante ci faptul ca bunicul nu a vazut niciun euro/leu, zero in fapt.

Stiu ca de cativa ani incoace exista obligativitatea trecerii banilor prin banca la astfel de tranzactii a caror valoare depaseste €10000 ori in acest caz cu siguranta face mai mult decat atat, daca ar fi declarat sub aceasta valoare ar fi clar o vanzare fictiva dar nu cred ca a avut de unde scoate nici macar aceasta suma.

Bunicul la varsta lui este o persoana vulnerabila si foarte usor de influentat dat fiind varsta si bolile de care sufera.
Practic ramane doar problema banilor care nu au fost dati si nici primit in schimbul metrilor patrati trecuti in contract.

Asta nu reprezinta inselaciune? Si nu poate fi probata fapta de a "cumpara" cota din apartament de la o persoana varstnica si vulnerabila fara a-i inmana niciun ban in schimb?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e înșelăciune. Bunicul a incheiat o vanzare (si cred ca toata lumea stie ce inseamna asta), a semnat actul, unde scrie ca prețul a fost achitat, a completat o cerere în care a scris ca a primit prețul de.
În cel mai "bun" caz, pentru dvs, actul poate fi considerat o donație deghizata, spunându-se regimului liberalităţilor (adica pot fi reduse la cererea moștenitorilor rezervatari, după decesul donatorului).
Dar actul rămâne valabil.
Ce pacat, inseamna ca nu am nicio sansa sa atac acel contract fictiv de vanzare cumparare ceea ce e trist. Daca legea permite asemenea abuzuri.

Nu de mult am avut un caz in care 2 pensionari din mediul rural au fost inselati de vecin care i-a convins ca vrea doar o bucatica din terenul lor din preajma casei, au semnat actele si s-au trezit ca vecinul le-a luat jumatate din tot terenul, nu doar bucatica convenita si mai mult pretul pe metru patrat a fost sever mai mic decat pretul pietei, cam la o cincime.

Nici acolo nu se putea face nimic pe acelasi principiu ca au semnat si ca pretul a fost achitat?

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament nestiutor2009 nestiutor2009 Vreau sa cumpar un apartament, cum pot fi sigura ca actele proprietarului sunt in regula? de ex, daca proprietarii au peste 65 ani, iar unul din ei e bolnav, ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament - proprietar alzheimer Dekan Andrei Dekan Andrei Intrebare: Care e procedura de donatie a unui apartament a carui proprierar e (legal) declarat cu 'boala alzheimer\"? Pe acelasi imobil coproprietar este si ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez??? anagelina anagelina am si eu o problema si as vrea sa va cer parerea inainte de a incepe demersurile. am sa incep cu inceputul.cand parintii mei au divortat(aveam 3 ani) eu am ... (vezi toată discuția)