avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Redobândire Permis de Conducere - Boli Psihice Pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Redobândire Permis de Conducere - Boli Psihice Pentru că este ...

Redobândire Permis de Conducere - Boli Psihice

Pentru că este un subiect intens discutat pe forum de multe ori, am zis sa postez aici cum îți redobândești permisul de conducere suspendat din motive medicale.

Când te internezi la un spital de psihiatrie prima data, la externare spitalul trimite medicului de familie actele medicale cu diagnosticul constatat de ei. Medicul de familie sesizează poliția și suspenda permisul de conducere pe perioada nedeterminata.


Se poate conduce, în România, cu o boala psihică?

Răspunsul este DA.

În lege scrie clar că persoanele cu boli psihice nu pot să dețină un permis de conducere, dar exista o portiță în acest caz care permite totuși redobândirea acestuia și citez "Fac excepţie cazurile în care solicitarea este sprijinită de aprecierea unei autorităţi medicale competente şi, dacă este necesar, de controale medicale regulate."

Și atunci cum îmi recuperez permisul de conducere suspendat din motive medicale?

Trebuie mers la IPJ-ul (Inspectoratul de Poliție Județean) din județul unde a fost suspendat permisul din motive medicale cu o cerere către inspector însoțită de ultimele documente medicale (scrisoare medicala + bilet de trimitere). Acolo vi se va face o programare către IML (Institutul de Medicină Legală). Odată ajunși la Medicina Legală, trebuie plătită o taxa de aproximativ 60 de lei pentru eliberarea unui bilet de trimitere către un specialist. Cu acest bilet de trimitere trebuie să bateți niste drumuri deoarece nu prea se știe de recuperarea permisului de conducere din motive medicale, dar cu putina insistenta și rugăminți veți găsi un medic care va scrie o scrisoare medicala cu apt sau inapt pentru a conduce un vehicul. Că unii și subliniez UNII medici psihiatri din Romania sunt bătuți în cap și vor spune că nu îți vei recupera niciodată permisul suspendat din cauza bolii psihice de care suferiți, asta e partea a doua, dar trebuie să înțelegeți că fiecare pădure are uscaturile ei. Eu cel puțin am dat de un medic psihiatru care mi-a explicat că îmi pot recupera permisul de conducere după doi ani de zile de la ultimul episod psihotic, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Deci trebuie sa am putina răbdare și îl voi recupera.

In final, nu va mai luați după toți proștii care spun că nu se poate conduce cu o boala psihică gravă cum este schizofrenia după cum am spus mai sus. Depinde de ce medic găsești care sa nu stigmatizeze boala psihică. Spor la treabă !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:33, 28 Iulie 2024
Puteți face contestație la decizia IML și va duceți frumos la un cabinet privat autorizat de Ministerul Sănătății (uitati-va pe lista unităților ce fac evaluări psihiatrie, neurologie, ORL etc).

Scuzați IML-ul care din punctul meu de vedere este bătut în cap (a mai patit-o și un prieten care, la IML, i-a dat inapt.

Sfatul meu este sa contestați decizia IML-ului, mergeți la un cabinet de mai sus de preferat privat unde este un medic tanar care înțelege boala psihica mai bine decât boșorogii ăștia obosiți din IML pe care ii cauta moartea.

Mihaela66elena a scris:

Daca se poate un răspuns.Am facut după un an evaliare pshihologica si iml a pus inapt ,am quetapina 300mg si orfirit 500mg doar seara.Doctorita mea care a facut evaluarea a zis ca sunt apta,dar cand am dus fisa la iml nu m a vazut nimeni si a facut o copie de pe fisa ,care a trimis raportul cei de la iml inapt.As dori sa stiu de ce...cei de la iml nu vor sa dea detalii.A zis iar cu revenire la un an.Este boala TAB o boala in care arr un anunit interval de timp in care iti poti redobandi permisul sau nu il mai poti redobandi niciodară?Mtumesc

Buna ziua. În urma retragerii permisului auto din motive medicale, am fost trimis de la politie către iml.

IML ul m-a trimis la medicul neurolog (indicat de ei, care mi-a dat acceptul) și la o comisie la spitalul de psihiatrie(boala mea nu are treaba cu psihiatria, doar ca acolo se făcea comisia, care mi-a dat și ea acceptul).

Am primit răspuns acum de la politie caci conform evaluării iml , rămân tot inapt de a conduce. (Nu știu de ce)

Raportul medical nu mi-a fost pus la dispoziție. Poliția zice sa ma adresez iml ului și iml ul, politiei (deoarece ea m-a trimis la iml, nu am făcut eu cerere)

Cum pot intra în posesia raportului medical ? Cine este obligat sa mi-l pună la dispoziție? Exista vreo lege în sensul acesta.?

Multumesc
Politia v-a trimis si politia a primit raportul IML. De la politie puteti primi informatii.
Faceti o cerere scrisa catre insp. sef IJP si solicitati informatii in scris, eventual o copie dupa raportul IML.
Asa am făcut, iar politia mi-a răspuns în scris sa ma adresez instituției emitente. M-am adresat și IML ului în scris, cu răspunsul poliției si mi-au răspuns și ei că politia este singura în măsură să îmi pună la dispoziție raportul.
Ce fac acum? Ambele instituții au răspuns în scris să mă adresez celeilalte.
Mă puteți ajuta cu o lege/articol pe care sa o/ îl menționez intr-o nouă cerere către poliție? As vrea acum sa atașez și răspunsul iml ului.

Va mulțumesc

POPA GHEORGHE a scris:

Politia v-a trimis si politia a primit raportul IML. De la politie puteti primi informatii.
Faceti o cerere scrisa catre insp. sef IJP si solicitati informatii in scris, eventual o copie dupa raportul IML.


Eu v-am sugerat sa trimiteti sesizarea direct la inspectorul sef IPJ. Va puteti inscrie la o audienta la acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare permis suspendat pentru schizofrenie paranoidă Reloaded912 Reloaded912 Bună ziua. Sper sa nu deranjeze umila mea întrebare, dar am și eu o mica nelămurire în legătură cu permisul meu suspendat. Ideea e ca am schizofrenie ... (vezi toată discuția)
Ce pasi trebuie sa fac sa contest un diagnostic pshiatric si decizia medicala asupra capacitatii de munca TruscaAlex TruscaAlex Buna ziua in anul 2014 am fost batut de politie si drogat cu cocaina am fost internat intr-un spital de pshiatrie unde fiind sub influenta drogurilor doctorul ... (vezi toată discuția)