avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. Mama mea lucrează ca asistentă medicală ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. Mama mea lucrează ca asistentă medicală în ture ...

Buna ziua.
Mama mea lucrează ca asistentă medicală în ture de 12 ore cu 24 de ore de repaus de mai mulți ani. În ultima tură de noapte (de la 19:00 seara până la 7:00 dimineața), a fost înregistrată ca și cum ar fi lucrat doar 8 ore în loc de 12 ore.
Resursele umane au spus că se înregistrează doar 8 ore pentru tura de noapte, nu 12 ore. De ce este o problemă acum? Mulți asistenți medicali lucrează cu acest program și li s-au înregistrat 12 ore.
Este legal ca acest lucru să se întâmple? Ce poate fi făcut în această situație?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:38, 15 Mai 2023
Codul muncii mentioneaza:
-Art. 125. [definitia legala si durata muncii de noapte]
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
(3) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
(4) Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
(5) In situatia prevazuta la alin. (4), angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
-Art. 126. [compensarea muncii de noapte]
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Durata timpului de munca este de 12 ore, dar munca de noapte nu poate fi de 12 ore .. vedeti p[revederile din Codul Muncii, art.125 si 126 ...
Ok, am înțeles. A lucrat 8 ore noaptea și 4 ore ziua, nu-i așa? Asta nu înseamnă că trebuia să fie pontată pentru 12 ore? Tura a început la ora 19:00 și s-a încheiat la ora 7:00 dimineața.
Pontajul se face pe 12 ore ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt considerate ture de noapte sau nu? florinsadova florinsadova Suntem un colectiv de 7 oameni ce facem permanenta la un obiectiv.Facem ture 12 cu 24 respectiv, zi 12ore si noapte 12 ore programul incepand de la 7 dimineata ... (vezi toată discuția)
Bună seara lucrez de pază marți de la ora 18:00 pina miercuri ... Cristi Ciceala Cristi Ciceala Bună seara lucrez de pază Marți de la ora 18:00 pina Miercuri dimineața la ora 8:00. Apoi m-ai intru seara Miercuri tot ora 18: și termin la ora ... (vezi toată discuția)
Se permit orele de noapte daca programul nu le cuprinde? Bvirtopeanu Bvirtopeanu Buna ziua. La locul meu de munca programul de lucru din contract este 08:00-20:00, insa un coleg a lucrat pana la ora 01:00. Intreabarea mea este daca este ... (vezi toată discuția)