Avem doua situatii in care nu ne este clar cum se procedeaza cu instruirea SSM la reluarea activitatii:
1. Dupa revenirea la munca din concediu crestere copil (avem situatii dupa 2 ani sau dupa 2 luni) este corect sa se efectueze o instruire periodica suplimentara? Nu am deschis o noua fisa SSM, fiind vorba despre acelasi contract de munca care doar a fost suspendat. Durata instruirii am stabilit-o sa fie de minim 4 ore.
2. Sunt situatii in care angajatii isi dau demisia, se inceteaza CIM, iar dupa cateva luni ii reangajam - in aceaste situatii am intocmit o noua fisa SSM, fiind vorba despre un nou CIM.
Am procedat corect in aceste situatii?
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 83 Instruirea introductiv-generala se face: a) la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a) din lege;
b) lucratorilor detasati de la o intreprindere si/ sau unitate la alta;
c) lucratorilor delegati de la o intreprindere si/ sau unitate la alta;
d) lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
-Art. 98 Instruirea periodica se face suplimentar celei programate in urmatoarele cazuri: a) cand un lucrator a lipsit peste 30 de zile lucratoare;
b) cand au aparut modificari ale prevederilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/ sau postului de lucru sau ale instructiunilor proprii, inclusiv datorita evolutiei riscurilor sau aparitiei de noi riscuri in unitate;
c) la reluarea activitatii dupa accident de munca;
d) la executarea unor lucrari speciale;
e) la introducerea unui echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;
f) la modificarea tehnologiilor existente sau procedurilor de lucru;
g) la introducerea oricarei noi tehnologii sau a unor proceduri de lucru.
-Art. 80^1 Durata instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru fiecare dintre cele 3 faze prevăzute la art. 77 şi pentru instruirea periodică efectuată suplimentar celei programate prevăzută la art. 98, nu va fi mai mică de 1 oră şi se stabileşte prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/ sau unităţii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, datat şi aprobat de către angajator.
Durata instruirilor se stabileste prin programul de instruire testare aprobat de angajator. Fisa de instruire ssm se pastreaza doar pe durata contractului individual de munca. Un nou CIM, cere o noua fisa individuala de instruire ssm.
-Art.81 (5) Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/ unitate, de la angajare pana la data incetarii
raporturilor de munca.
Faptul ca un angajat a avut contractul suspendat (pentru concediu de crestere copil), atunci cand revine se incadreaza la instruirea conform art. 83 sau a celei de la art. 98? Noi procedam cf. art 98 pentru ca nu se semneaza un nou contract,/ nu se incheie un CIM nou, se inceteaza decizia de suspendare a contractului, iar acesta intra din nou in vigoare. Multumesc,
Trebuie facuta instruirea periodica.
Materialul cu riscuri profesionale existente la locul de munca este obligatoriu a fi reprelucrat, in special daca au intervenit modificari/ au aparut riscuri noi.
Ssm
muraruana
Buna ziua. As dori sa va intreb care este procedura de instruire in momentul in care schimbam functia unui angajat? Si care este metoda de instruire pentru un ... (vezi toată discuția)
Servicii ssm si psi
Tatu M
Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)