avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Declaratie 010 pentru trecerea de la ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Declaratie 010 pentru trecerea de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit

De la "radio-sant" am auzit ca microintreprinderile trebuie sa depuna declaratia 010 pentru a modifica vectorul fiscal incepand cu 01/01/10 in sensul inregistrarii ca platitor de impozit pe profit.

Voi ce stiti despre asta?
Cel mai recent răspuns: drecredit , utilizator 17:42, 23 Martie 2010
Am abordat acest subiect ieri, 25.01 la 2 Administratii financiare din Buc: sect 2 si 3. Am primit acelasi raspuns din cele 2 locuri:
nu a aparut nimic scris in acest sens, mai trebuie asteptat, chiar daca am precizat ca ultima zi de depunere 010 este 31.01. In consecinta deocamdata nu se primesc 010 pe acest subiect. In acelasi timp mai sunt si implicate taxele si impozitele aferente salariilor din micro, care se raportau trimestrial.
Ca sa avem o vedere de ansamblu mai trebuie sa asteptam. :(
Se depune declaratia 010 pentru microinterpinderile care nu mai sunt microinteprinderi de la 1 ianuarie 2010 , deoarece se schimba vectorul fiscal .

Astia de la finantele locale astepta confirmari oficiale sau nu au idee . :O

Am curaj sa fac pariu ca se depune declaratia 010 .
Pornind de la intrebare , m-am uitat in proiectul legii bugetului pe anul 2010 , unde surpriza mare : in anexa 1 la pagina 21 ( asa cum e pe site mfinante ) gasesc previzionat 444.000 mii lei, cu o crestere de 9,31 pentru anul 2010 fata de 2009
impozit pe venitul microintreprinderilor :stunned:
Cu alte cuvinte , bugetul statului conteaza pe aceasta suma care provine din impozitarea micro , desi am auzit si eu tot la "radio sant" ca prin legea bugetului micro se vor desfiinta .
---------
Apoi, in codul fiscal 2010 :
ART. 2
Impozitele şi taxele reglementate de Codul fiscal
Impozitele şi taxele reglementate prin prezentul cod sunt următoarele:
c) impozitul pe veniturile microîntreprinderilor;

ART. 4
Modificarea şi completarea Codului fiscal
(1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.
(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.

ART. 15
Scutiri
(1) Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili:
c) persoanele juridice române care plătesc impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, în conformitate cu prevederile cuprinse în titlul IV;

In aceste conditii nu vad cum legal s-ar putea desfiinta impozitul micro pentru 2010 ( desi og 34 a modificat bine mersi codul fiscal .... )

Nu stiu insa daca e posibil, dpdv juridic, ca prin republicarea codului fiscal , cum se aude ca se va face, sa dispara titlul IV
Modificarile in Codul fiscal se vor face numai dupa ce pleaca FMI .
Pentru ca azi FMI pleca , Ministerul Finantelor poate face ce modificari vrea , pentru ca mai e pana in 31 ianuarie 2010 .
Atunci cand am intrat in Uniunea Europeana , am avut 3 ani ca sa ne conformam , si pentru ca in Uniunea Europeana sunt interzise impozitele pe cifra de afaceri , impozitul pe venit microinteprinderilor este firesc sa fie desfiintat .
Asa este , dar au plecat si cei de la FMI , mai avem 2 zile sa depunem 010 si nimeni nu spune nimic #-o

Alte discuții în legătură

Impozitul 3% pt imm in 2010? viopopa1 viopopa1 Doresc sa stiu daca a fost prelungita legea privind plata impozitului pe venit (3%) si in anul 2010? Nu am gasit nicaieri oug prin care ramine in vigoare ... (vezi toată discuția)
Formularul 010 - se depune sau nu ? Bonutzu Bonutzu :sorry: ce se intimpla cu 010 - se depune sau nu ? unele ad-tii financiare nu-l primesc a aparut vreo circulara interna la anaf in legatura cu acest lucru ... (vezi toată discuția)
Mai exista microintreprinderi in 2010 ? Ionela Lidia Ionela Lidia LA MULTI ANI! Parerile sunt putin impartite in ceea ce priveste anul fiscal 2010 pentru cei cu imp micro. Sunt anumite persoane din adm. fisc. care spun ca ... (vezi toată discuția)