avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... recuperare amenda rovinita
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

recuperare amenda rovinita

buna ziua. Cum pot recupera amenda platita, pentru care am facut contestatie si instanta a anulat procesul verbal de contraventie dar nu s-a pronuntat si pe capatul de cerere privind retituirea amenzii achitate? Mi-a respins cererea ca inadmisibila.
Este vorba de o masina vanduta si noul proprietar nu a inmatriculat-o, astfel amenzile pentru neplata rovinietei imi sunt emise mie. Am platit amenda initial si pe urma am fost sfatuita sa fac contestatie pentru anularea procesului verbal si sa solicit restituirea amenzii.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:22, 19 Mai 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod corect instanța a respins ca inadmisibilă cererea de restituire a amenzii plătite, întrucât amenda achitată se restituie, la cerere, de la instituția care a încasat-o, în conformitate cu procedura administrativa reglementata de dispozițiile art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, operand, în masura în care este cazul, compensarea cu eventuale obligații restante ale plătitorului.
Dar restituirea amenzii ar putea fi obtinuta pe cale administrativa, prin solicitarea in acest sens, conform dispozitiilor Codului de procedura fiscala, prin cerere adresata organului fiscal, in baza unei hotarari legalizate prin care s-a dispuns anularea procesului verbal de constatare a contraventie si restituirea sumei achitate cu titlu de amenda contraventionala. Ceea ce s-a omis in hotarare sa se pronunte pe acest capat de cerere.
V-am spus, solutia este corecta, nu a omis sa se pronunte, a spus ca este inadmisibila cererea dvs fiind instituită o procedură specială administrativă, asadar trebuie sa mergeti la organul fiscal.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va duceți doar cu o copie a hotărârii, legalizate, prin care s-a anulat acel PV. Cererea o depuneți în baza acelui art.168 și vi se vor restitui banii.

danacorina a scris:

Dar restituirea amenzii ar putea fi obtinuta pe cale administrativa, prin solicitarea in acest sens, conform dispozitiilor Codului de procedura fiscala, prin cerere adresata organului fiscal, in baza unei hotarari legalizate prin care s-a dispuns anularea procesului verbal de constatare a contraventie .


Ultima modificare: Vineri, 19 Mai 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal de contraventie coradora coradora Daca unei persoane , i-a fost anulat procesul verbal de contraventie , printr-o hotarare , in care scrie clar doar anularea procesului verbal , nsa nu scrie ... (vezi toată discuția)
Plata amenzii concomitent cu depunerea plangerii la judecatorie Stefan Plama Stefan Plama Buna ziua, stimati avocati! Am fost oprit de Politia Rutiera cu viteza peste limita. Am primit procesul verbal in mana, unde se spune ca trebuie sa platesc o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma unei hotarari judecatoresti mi-a fost anulat ... Cod1999 Cod1999 Buna ziua, In urma unei hotarari judecatoresti mi-a fost anulat un proces verbal cu titlu de amenda contraventionala. Insa la cererea restituirii sumei de ... (vezi toată discuția)