avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua! Am o întrebare legată de custodie... Eu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua! Am o întrebare legată de custodie... Eu si Logodnicul ...

Bună ziua!
Am o întrebare legată de custodie...
Eu si Logodnicul meu (cetățean Austriac) am devenit părinți unui copil născut in Anglia ulterior cu toate actele și cetatenia transcrise in România...
Întrebarea mea este:
Are tatăl custodie sau trebuie sa depunem ceva cerere in România pentru a primi și el custodie (sa avem ca părinți necăsătoriți custodie comună)
Specific că noi nu suntem cununați dar copilul este recunoscut de tată și apare in certificatul de naștere cu numele tatălui!
Este statul român responsabil sau statul englezesc unde a fost născut copilul?
Vă mulțumim anticipat și ne am bucura mult să primim un răspuns!
O zi bună
Cu stimă
Aurelia Cozma
Cel mai recent răspuns: AureliaNikolić7 , utilizator 21:34, 24 Mai 2023
Buna ziua,
Exercitarea autoritatii parintesti (numita gresit custodie!) se prezuma a fi comuna, atat timp cat nu exista divergente intre părinți cu privire la minor.
Dacă nu vă înțelegeți cu tatăl minorului cu privire la minor, atunci apelați la instanță, printr-o cerere prin care să se stabilească modalitatea de exercitare a autorității părintești.
Instanța competentă este cea de la domiciliul minorului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pînă la o decizie a instanței, în România exercitați autoritatea părintească în comun.
Nu există termenul custodie în legislația din România.
Daca locuiti in tara - indiferent daca sunteti sau nu casatoriti - prin lege exercitati in comun autoritatea parinteasca. Adica nu va este necesara nicio hotarare judecatoreasca care sa consfinteasca acest fapt.

Daca sunt neintelegeri sau doriti o schimbare vis a vis de autoritatea asupra minorului, instanta competenta este cea de la domiciliul acestuia.
Bună seara!
Din fericire ,nu sunt divergente între
noi , pur și simplu întreb deoarece de exemplu în Austria trebuie depusă o cerere ( valabila pentru părinți necăsătoriți)cu privire la "autoritatea Părintească " de-aceea eram curioasă dacă același procedură este și in România!!
Vă mulțumim oricum pentru răspunsul dumneavoastră!
Seară frumoasă

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Buna ziua,
Exercitarea autoritatii parintesti (numita gresit custodie!) se prezuma a fi comuna, atat timp cat nu exista divergente intre părinți cu privire la minor.
Dacă nu vă înțelegeți cu tatăl minorului cu privire la minor, atunci apelați la instanță, printr-o cerere prin care să se stabilească modalitatea de exercitare a autorității părintești.
Instanța competentă este cea de la domiciliul minorului.

Bună seara!
Vă mulțumim pentru răspunsul dumneavoastră!
Nu locuim in România și nici divergente nu exista eram doar curioasă dacă trebuie sa depunem ceva acte legat de autoritatea părintească in România deoarece in Austria ca tată să deții aceasta trebuie o cerere depusă de catre mama minorului!
Seară frumoasă!

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Daca locuiti in tara - indiferent daca sunteti sau nu casatoriti - prin lege exercitati in comun autoritatea parinteasca. Adica nu va este necesara nicio hotarare judecatoreasca care sa consfinteasca acest fapt.

Daca sunt neintelegeri sau doriti o schimbare vis a vis de autoritatea asupra minorului, instanta competenta este cea de la domiciliul acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare custodie de buna credinta ana2015 ana2015 Buna seara. Ce se intampla si cum se procedeaza cand o mama(necasatorita cu celalalt parinte) vrea sa acorde custodia minorului tatalui acestuia? Care sunt ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)