avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Director de școală, în perioadă de grevă. Cum ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Director de școală, în perioadă de grevă. Cum procedez?

Buna ziua! Adresez această întrebare în calitate de director de școală, care este pus într-o situație delicată. Cu sufletul, sunt grevistă. Legal, nu am cum să fac grevă. DAR problema mare este că ar trebui să suspend contractele de muncă pentru 44 de angajați din toate categoriile (didactic, didactic-auxiliar și nedidactic), adică să operez în platforma Revisal. DACĂ fac acest lucru, oamenii vor avea întreruptă vechimea (cu consecințe asupra înscrierii la grade și, poate, și a pensionării). Codul muncii (link cu Revisal) și Legea Dialogului Social se (cam) contrazic cu privire la suspendarea contractului de muncă. Pe de altă parte, oamenii au scris în condică „Grevă”, deci nu pot fi plătiți. Nu știu cum să procedez, astfel încât să fie și bine, și legal... Puteți să mă ajutați, vă rog?
Cel mai recent răspuns: Aurora Zamfir , utilizator 18:39, 22 Mai 2023
Art. 51 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
...
f) participarea la greva;
....

Legea 367/2022
Art. 160
(1) Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept.
...

Doua acte normative care reglementeaza suspendarea , unul o prevede facultativa , altul o prevede de drept.. intrucat Legea 367/2022 are caracter de norma speciala , se aplica inaintea prevederilor Codului Muncii.
Ultima modificare: Luni, 22 Mai 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ooo, n-am știut despre statutul de normă specială al Legii 367! Mulțumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profesorilor care sunt in greva li se suspenda contractele individuale ... dana manea dana manea Profesorilor care sunt in greva li se suspenda contractele individuale de munca pe perioada grevei? (vezi toată discuția)
Bună seara....sunt încadrată in învățământ. sunt în ... Bibicu1968 Bibicu1968 Bună seara....Sunt încadrată in învățământ. Sunt în grevă dar am fost anunțată că-mi este desfăcut contractul de muncă....întrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Art. 50(i) sau art.51(f)? cu ce articol inregistram in revisal ... Radamante Radamante Art. 50(i) sau art.51(f)? Cu ce articol inregistram in Revisal greva? Legea dialogului social(367/2022, art. 160-1) ne precizeaza ca raportul de serviciu al ... (vezi toată discuția)