avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate fi suspendat permisul de conducere pt ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate fi suspendat permisul de conducere pt nedeclararea unui ...

Poate fi suspendat permisul de conducere pt nedeclararea unui accident de circulatie cauzat de o terta parte care a refuzat asistenta medicala si anuntarea politiei si a insistat sa se incheie intelegere amiabila si dupa 24 ore de la producerea evenimentului, pasagerul acestuia s-a dus la spital si a declarat ca a fost ranit in accident? Conform Politiei se pare ca "trebuie sa te asiguri ca nimeni nu este ranit" inainte de semnarea unei Intelegri amiabile indiferent daca ai fost sau nu vinovat in producerea accidentului dar nu prea inteleg termenul de a te asigura cand nu sunt semne vizible de ranire.
Cel mai recent răspuns: atasiei , utilizator 09:44, 24 Mai 2023
Nu trebuie sa te asiguri ca nimeni nu e ranit, nu esti doctor. Oricum responsabilitatea respectiva e a soferului din masina cu pricina. Daca a incheiat amiabila este responsabilitatea lui. Depuneti plingere contraventionala impotriva acelui PV.
Articolul 79
(1) Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența;
b) să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. b)*):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii;

b) conducătorul de vehicul care deține o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2023
latka, utilizator
Multumesc pentru raspuns, Ciudat este ca am intrebat agentul de Politie daca se poate contesta aceasta decizie si mi s-a spus ca nu.

Articolul 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
[ link extern ]
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatare amiabila artbor20 artbor20 Buna seara, Nu mai tin minte, dar am citit undeva(am tot cautat dar n-am mai gasit site-ul/link-ul) ca in anumite cazuri asiguratorul trimite date detaliate ... (vezi toată discuția)
Retinere permis auto 123claudiu123 123claudiu123 Va rog sa-mi raspundeti daca mai este in vigoare art.231 litera h din codu rutier referitor la termenul de 48h de declarare la politie a accidedetului cu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier fără victime nedeclarat An0n1m An0n1m Bună ziua! În urma cu 4 luni am fost implicata într-o tamponare ușoară cu un alt autovehicul, eu fiind vinovata. Am încheiat constatarea amiabila însă ... (vezi toată discuția)