1. Cum se interpreteaza sintagma "in cadrul" din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, recte:
SECŢIUNEA a 5-a
Incompatibilităţi privind funcţionarii publici
ART. 94
(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.
"In cadrul" se refera la eventuala remunerare primita de functionarul public de pe urma prestarii unui serviciu de catre acesta din urma ?
2. Functionarul public, in sensul articolului citat, poate detine calitatea de asociat sau actionar, la societati comerciale, fara ca acest lucru sa determine o eventuala incompatibilitate ?
3. Functionarul public, in sensul articolului citat, poate tranzactiona la Bursa de Valori ?! (Poate cumpara si vinde actiuni la Bursa de Valori ?)
Va multumesc pentru amabilitatea unui raspuns !
Articolul la care faceti referire dvs. a fost modificat inca din nov. 2009 de catre legea 330/2009:
Art. 51. - La 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, litera c) a alineatului (2) al articolului 94 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: "c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ din sectorul public;".
Art. 52. - La 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, alineatul (1) al articolului 96 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
"Art. 96. - (1) Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului."
In urma experientei personale (am solicitat avizul ANFP in legatura cu aceasta problema), mi s-a comunicat ca un functionar public poate detine calitatea de asociat /actionar la un SRL/SA, insa nu si pe cea de administrator, cenzor, sau orice alta functie care ar implica o activitate remunerata. Este adevarat ca acest punct de vedede a fost dat inainte de aparitia legii 330/2009.
Functionarul public sa tranzactioneze actiuni la bursa? Cum? Ca si broker sau prin intermediul unui broker? Atata vreme cat nu o face direct, totul este ok; daca se angajeaza broker si tranzactioneaza pentru altii, se poate prevala de modificarea introdusa de legea 330/2009 (atata vreme cat aceasta tranzactionare nu intra in conflict cu interesele sale de serviciu...).
Va sfatuiesc sa solicitati un punct de vedere ANFP in legatura cu aceasta problema (eu am facut-o online si am primit raspuns scris in mai putin de 30 de zile). O hartie oficiala de la ei cred ca va foloseste mai mult decat parerile pe care ni le putem da noi aici pe site=D>