avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Președintele asociației de proprietari și doi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Președintele asociației de proprietari și doi membri ai comitetului ...

Președintele asociației de proprietari și doi membrii de comitet plus citiva vecini au hotărît să înființeze un fond de urgenta pt plata unor furnizori deoarece blocul era restant din cauza multor proprietari care erau în urma cu plata întreținerii multe luni...blocul avind 146 de apartamente . Doar sa propus crearea a celui fond fara vreo hotărîre a locatarilor....fara vreun act semnat...cu promisiunea că banii se vor recupera de către cei care plătesc acest fond după ce se vor aduna banii de la restanțieri. Unii locatari au plătit..alții nu. Acum președintele vrea să cheme in instanta pe cei care nu au plătit acel fond. E normal? Adică eu ajut blocul și dacă nu mai plătesc acel fond mă dai in judecată
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 04:52, 25 Mai 2023
1. Acel fond de urgenta este ilegal din moment ce el se substituie celui prevazut de lege pentru acest scop, numit fond de rulment.
Articolul 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se depune în contul curent al asociației de proprietari, menționat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.
(4) Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
(5) Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.
[ link extern ]
2.Orice alt fond special se stabileste in adunarea generala, nu presedintele cu 2 membri Cex si citiva vecini.
Articolul 73
(1) În cadrul adunării generale, proprietarii membri ai asociației de proprietari pot aproba și alte fonduri cu caracter special, precum și modul de constituire al acestora.
(2) Toate fondurile speciale ale asociației de proprietari se depun în contul asociației de proprietari, prevăzut la art. 20, au evidență separată și pentru fiecare se emite chitanță separată.
3.Presedintele poate sa cheme in instanta pe cine doreste, daca nu respecta legea nu va avea cistig de cauza. Chiar poate fi el chemat in instanta pentru nerespectarea legii sau reclamat la primarie conform art. 102 alin 1 litera e, din aceeasi lege, pentru depasirea atributiunilor si amendat cu cel putin 2500 RON.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua . am și eu o nelămurire și as dori răspunsuri ... LoredanaM. LoredanaM. Bună ziua . Am și eu o nelămurire și as dori răspunsuri din partea celor care cunosc mai bine situația. Locuim într un bloc unde sunt mulți ... (vezi toată discuția)
Fond special pentru susținerea restanțelor nou înființat: e legal sau administrația blocului își face de cap? N.A.G. N.A.G. Buna ziua! De ceva vreme a aparut o coloana noua la avizier in lista de plata a intretinerii. Aceasta se numeste ,,Fond special pentru sustinerea restantelor ... (vezi toată discuția)
Unde reclam asociația de locatari? Acustic Acustic In cursul lunilor trecute nici o dată nu a corespuns suma de bani de pe vizier cu cea cerută de asociație. Mereu mi s-a spus că este vorba despre un fond ... (vezi toată discuția)