avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie risc maternal

Buna ziua!
Sotia mea este gravida si la recomandarea medicului specialist din 13.12.2022 a intrat in concediu medical, pana in data de 17.02.2023, cand a intrat in concediu de risc maternal. In fiecare luna pana acuma lua aproape aceeasi suma de bani, insa luna asta a primit o suma mult mai mica decat cea obisnuita.
Contabila sef ne-a zis ca indemnizatia este calculata bine si de acuma o sa ia sume tot mai mici, pentru ca se calculeaza procentajul din venurile realizate in ultimele 6 luni calendaristice.
Intrebarea mea este ca la baza de calcul chiar ultimele 6 luni calendaristice se iau in calcul sau media veniturilor realizate in ultimele 6 luni lucrate? Din punctul meu de vedere ar trebui sa calculeze media veniturilor din ultimele 6 luni lucrate, pentru ca ea in perioada respectiva a cotizat la asigurari, iar pe de alta parte din momentul plecarii in concediu medical si concediu de risc maternal ea avea contractul de munca suspendat de drept. Mulțumesc pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Ciurea , Avocat 10:26, 26 Mai 2023
Bună ziua,

Potrivit art. 31 alin. (2) și (4) din OUG 158/2005:
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizație de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
(4) Cuantumul indemnizației prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.

Potrivit art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005, pentru persoanele care realizează venituri din desfășurarea unei activități în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum și alte venituri asimilate salariilor, baza de calcul al indemnizației de risc maternal se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.
Ultima modificare: Vineri, 26 Mai 2023
Gabriel Ciurea, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal ganca ganca de luna viitoare o sa fiu in concediu de risc maternal am inteles ca legea spune ca se acorda 75% din salar adica daca eu am avut 1600 ron brut si net ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul de risc maternal, concediul de maternitate si pentru ccc? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua! Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza plata pentru concediul de risc maternal, pentru concediul de maternitate si pentru cel de ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal crisn crisn Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza concediu de risc maternal,daca se retin sau nu contributiile . Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)