avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am și eu o întrebare pentru mătușa mea de 78 de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am și eu o întrebare pentru mătușa mea de 78 de ani. A fost ...

Am și eu o întrebare pentru mătușa mea de 78 de ani. A fost căsătorită 30 de ani și de curând soțul a decedat. Casa în care locuiește este dobândită de la servici, pe numele ei, înainte de căsătorie. El avea o mașină Dacia 1310 pe numele lui tot înainte de căsătorie. Mătușa nu are copii dar soțul său are un băiat. Care băiat vrea acum să vândă mașina tatătului dar spune că pentru asta are nevoie de succesiune. Mătușa este foarte îngrijorată și întrebarea ei este dacă fiul soțului are drept la casă. Și dacă da în ce proporție. Și cum poate ea să-i plătească partea lui. Mașina vrea să i-o dea dar o sperie faptul că băiatul are drept la casă. Vă mulțumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 15:00, 26 Mai 2023
Acea casa “ dobandita de la servici inainte de casatorie “ a fost primita in chirie , nu in proprietate . Prin urmare , nefiind o proprietate , nu intra la succesiune , baiatul neavand nici un drept . Daca a fost cumparata ulterior , atunci depinde cand a fost cumparata , inainte sau dupa casatorie . In situatia in care este achizitionata dupa casatorie , vorbim de o proprietate comuna a celor doi soti , iar fiul are dreptul de a-si mosteni tatal , dupa cum si sotul supravietuitor are dreptul la o cota din bunurile sotului decedat .
Da, acum mi-a spus că au cumpărat-o în timpul căsătoriei. Deci trebuie să facă succesiunea. Dar mașina o poate vinde băiatul fără succesiune? Mulțumesc

CHKa a scris:

Acea casa “ dobandita de la servici inainte de casatorie “ a fost primita in chirie , nu in proprietate . Prin urmare , nefiind o proprietate , nu intra la succesiune , baiatul neavand nici un drept . Daca a fost cumparata ulterior , atunci depinde cand a fost cumparata , inainte sau dupa casatorie . In situatia in care este achizitionata dupa casatorie , vorbim de o proprietate comuna a celor doi soti , iar fiul are dreptul de a-si mosteni tatal , dupa cum si sotul supravietuitor are dreptul la o cota din bunurile sotului decedat .

Nu , nu poate vinde fara succesiune , pentru ca un bun nu poate fi vandut decat de proprietar , ori proprietarul este decedat . Dezbaterea succesiunii tocmai de aceea se face , ca sa se stabileasca noii proprietari ai bunurilor decedatului . A intregului patrimoniu al decedatului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! doresc sa cumpăr drepturile succesorale al unui ... Memet2196 Memet2196 Bună seara! Doresc sa cumpăr drepturile succesorale al unui domn, a fost casatorit cu o doamna, din relație s-a născut un băiat, au divorțat, doamna a ... (vezi toată discuția)
Sfaturi in legatura cu mostenire dupa casatorie si altele. twilight2k3 twilight2k3 Buna ziua, O sa incerc sa fiu cat se poate de scurta. M-am casatorit recent (¬acum 15 zile). Noul meu sot s-a mutat la mine.Mi-am schimbat ... (vezi toată discuția)
Succesiune prin testament mihaela_hody mihaela_hody Matusa mea mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile ce se vor afla dupa decesul ei .In acel moment avea un apartament dupa divortul de ... (vezi toată discuția)