avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul colectiv de munca - invatamant ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul colectiv de munca - invatamant preuniversitar

Bun gasit! Am citit un articol publicat de dvs. si am inteles ce trebuie si ce nu trebuie sa faca un angajator, in conditii de greva. Sunt director de scoala gimnaziala.
Am nevoie de ajutor. Iata situatia:

In weekend am organizat un concurs interjudetean cuprins in CAERI. Colegii au participat la organizare, chiar daca, cei mai multi, au fost in greva. Ei nu au solicitare scrisa din partea mea (ca director) sa presteze activitate in weekend. Nici n-as fi putut s-o fac, pentru cei care sunt in greva. Am intrebat in Consiliul profesoral cine vrea sa se implice. Foarte multi colegi au raspuns pozitiv. A fost o participare voluntara, pentru ca este a XII-a editie a acestui concurs si am vrut sa mentinem traditia, dupa 2 ani de intrerupere cauzata de pandemie. Organizarea si desfasurarea au presupus o implicare de cel mult 5 ore, intr-o zi de sambata.

Acum: Contractul colectiv de munca 2021 (MO nr. 2/ Partea a V-a/ 24 mai 2021) prevede la Art. 28 (7) că: „Personalul din învățământ care participă la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare din calendarul Ministerului Educației, indiferent de etapă/fază, derulate în zilele de repaos săptămânal/sărbătoare legală, beneficiază de 2 zile libere plătite pentru fiecare zi lucrată. Procedura de acordare a acestor zile se stabilește de către comisia paritară de la nivelul unității/instituției angajatoare a salariatului implicat în aceste activități, prevăzute în Anexa nr. 3.”

Noi am dori sa le acordam aceste 2 zile libere platite, dar am vrea sa fie legal, astfel incat intreb:
1. Weekendul se considera perioada de greva? Ma refer la colegii care si vineri, si luni au fost si sunt in greva.
2. Contractul colectiv de munca este valabil in aceasta situatie?

3. Ultimul contract colectiv de munca a expirat după 2 ani. Conform Art. 9 (2): „Dacă niciuna dintre părţi nu are iniţiativa renegocierii lui anterior expirării, contractul se prelungește de drept, în condițiile legii”. În acest moment au loc negocieri cu reprezentanții MEd. Mai este valabil, in aceste conditii, Contractul colectiv de munca 2021? Dupa ce contract functionam in prezent?

... Sunt cam multe intrebari, iertare... Sper sa primesc raspunsul legal, asa cum l-am mai primit aici - si pentru care va multumesc! :)
Cel mai recent răspuns: Aurora Zamfir , utilizator 04:04, 1 Iunie 2023
1. Contract Colectiv de Muncã Unic la Nivel de Sector de Activitate Învãtãmânt Preuniversitar

Art. 9 (1) Prezentul contract colectiv de muncă se încheie pe o durată de doi ani şi intră în vigoare la data înregistrării
acestuia, cu posibilitatea de prelungire.( in speta, înregistrat la M.M.P.S.–D.D.S. sub nr. 651 din data de 28.04.2021)
(2) Dacă niciuna dintre părţi nu are iniţiativa renegocierii lui anterior expirării, contractul se prelungeşte de drept, în
conditriile legii.

2. Sti ceva daca s-a avut initiativa renegocierii?
Da, chiar in acest moment se negociaza (in timpul grevei). Si... nu se cade la un acord...
In speta, daca una dintre parti a avut initiativa renegocierii atunci contractul se prelungeşte de drept, în conditiile legii.
Multumesc frumos!

Cornel Vasile a scris:

In speta, daca una dintre parti a avut initiativa renegocierii atunci contractul se prelungeşte de drept, în conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca si legea 130/1996 arhontele arhontele In invatamant ,contractul colectiv de munca incepe cu precizarea: \"In temeiul drepturilor garantate de Constitutia Romaniei,art. 12 si art. 17(1) lit.b) din ... (vezi toată discuția)
Decontare transport personal nedidactic.buna ziua,sunt angajat al unui liceu ca personal nedidactic si ... GhiNaMar GhiNaMar Buna ziua.Sunt angajat al unui liceu ca personal nedidactic si,vreau sa stiu daca am dreptul de a mi se deconta transportul dintr-o zona rurala.Daca da,va rog ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata invatamant simulink simulink Buna ziua! Sunt titulara in invatamant de 2 ani. Pot sa cer concediu fara plata? (vezi toată discuția)