avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... RECURS ACCIDENT CIRCULATIE
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

RECURS ACCIDENT CIRCULATIE

BUNA SEARA ,In nov.2007 fiul meu de 21 ani,aprodus un accid .de circulatepe DN 7 pe raza jud.Arad,in urmatoarele imprejurari:se deplasa cu un autoturism PEGEOUT307 ,impreuna cu un prieten,noaptea pe timp de ploaie . Rula in spatele unui tir,cand soferul de pe tir a dat semnal dreapta pt a-l depasi.A depasit si la revenirea pe banda de mers a intrat din plin intr-o caruta incarcata cu lemne in care erau doua persoane dar care nu era semnalizata .carutasul a aratat o bricheta ,si care avea si o alcolemie de peste 1.din auto afost ranit la un picior prietenul din dreapta a fiului meu ,carutasul si celalalt care era cu el refuzand sa mearga la spital.Auto .si caruta au fost distruse total.caii nu au avut nimic si nici cei din caruta nu prezentau lovituri.La spital s-a constatat ca si fiul meu consumase alcol ,avand alcolemie de 0,2,fapt pt. care nu am putut uza de asig.casco.S-a dispus inceperea unui dosar penal impotriva fiului meu,suspendarea permisului de conducere pe o perioada de aprox.15 luni.instanta a hotarat vina ambilor ,mai ales caruta avea interzis sa circule pe drum national ,pe incarcatura de lemne nu avea acte de provenienta.Deasemeni fiul meu a platit si o amenda penala de 1000lei ,am ramas si cu rate ,auto fiind luat pe credit. Dupa incetarea procesului ,carutasul a facut recurs avnd pretentie la o suma de 3000 euro pt caruta si alte daune morale .Acum urmeaza un nou proces .ce ne sfatuiti sa facem???? va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 10:40, 27 Ianuarie 2010
In recurs nu se pot cere pentru prima data, acordarea de daune. Doar daca promoveaza un proces civil, unde are obligativitatea sa timbreze cererea la valoare, se poate discuta despre existenta sau inexistenta obligatiei la plata.
Cat priveste posibilitatea ca, in urma stabilirii culpei comune, sa se ceara de catre una din persoanele vinovate sa achite pagubelele celeilalte, de curand am citit o hotarare prin care instanta a respins o astfel de cerere pe motiv de imoralitate, avand in vedere si culpa acestuia la producerea accidentului.
Insa, in cazul in care exista indicii asupra posibilitatii de a fi obligat la plata, asigurarea RCA va acoperi acele daune, de aceea e necesara introducerea in proces a firmei de asigurari care a eliberat asigurarea pentru masina fiului dvs.
Multumesc pt raspuns ,dar eu stiu ca RCA-ul nu are efect daca soferul a prezentat alcolemie,sau e valabil....???
Asigurarea RCA trebuie sa acopere daunele provocate de asiguratul unei firme de asigurari in calitate de cond. auto, indiferent daca a condus masina baut sau nu.
Diferenta intervine atunci cand:
1. fapta acestuia e incadrata la infractiune, fiind in stare de ebrietate - caz in care firma de asigurari plateste dar recupereaza ulterior suma de la soferul vinovat si
2. fapta e considerata a fi contraventie, fiind sub influenta bauturilor alcoolice, situatia in care firma de asigurari plateste, dar nu mai recupereaza suma platita, soferul suferind doar condamnarea penala si pierderea carnetului de conducere.

Acestea sunt dispoziitile prevazute la art.58 din Legea nr.136/1995.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
Doinita Stingaciu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Este pasibil de amendă pentru lipsa rca proprietarul unei mașini parcate pe spațiul public? mic57 mic57 Legea 132/2017 prevede la art.3 obligatia proprietarului de a incheia asigurare RCA. Daca un autovehicul nu are RCA si nu este surprins in trafic ci se afla ... (vezi toată discuția)
Accident in rupea osan_florentina osan_florentina suntem victime colaterale, adica, la 21.30 un microbuz a acrosat o caruta iar dupa ce a trecut acesta, o roata de la caruta a venit in noi.ne-a avariat bine, ... (vezi toată discuția)