Tocmai mi-a fost inmanata o notificare de preaviz, pe motivul "desfiintarea postului de Programator din cadrul Departamentului Dezvoltare Software – tehnologii X".
Pe fisa postului, semnata de catre mine, nu apare "tehnologii X" doar "Departamentului Dezvoltare Software", dar la responsabilitati se vorbeste despre tehnologia X.
In firma au ramas alte persoane care lucreaza in acel departamant, ca programatori.
Firma angajeaza activ persoane pe post de programator (toti avem acelasi cod COR), pe alte tehnologii in care sunt incepator (sunt dispusa sa invat, pe tehnologia X aveam experienta de 10 ani). Cel putin 4 persoane urmeaza sa ajunga in firma.
Pe notificare mi s-a spus ca "in cadrul societatii nu sunt disponibile alte posturi corespunzătoare pregatirii profesionale si capacitatii dumneavoastra de munca".
Nu par dispusi sa acorde somaj, ba chiar insista sa renunt la preaviz ca "sigur iti gasesti in alta parte la experienta ta".
Notificarea de preaviz a aparut imediat ce am intrebat de marire salariala.
Este concediere abuziva? As avea sanse in instanta sa o anulez si sa cer plata salariilor pana la pronuntarea sentintei + reangajare pe acelasi salariu?
Nu acorda somajul angajatorul, dar el trebuie sa trimita la ITM ceva acte din cate am inteles din lege. Am CIM pe perioada nedeterminata, iar in notificare se zice ca se inchide postul. Cotizez de peste 10 ani la sistemul de pensii.
Ati inteles gresit sau cineva va induce in eroare ..
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.
Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singir.
La ITM, angajatorul va transmite in baza de date REVISAL, doar incetarea c.i.m.