Buna seara ! Vin si eu cu o problema . De cateva luni platesc la asociatia de la bloc mai mult decat trebuie , cu toate ca eu am calculat separat pe o foaie indexul precendent cu cel actual . Pt luna februarie eu nu am trimis un index la asociatia de la bloc , neavand acest index , nu s a putut calcula indexul pe luna martie si am primit o factura de 800 de lei (in conditiile in care suntem 2 studenti si mai mult de 12m cubi (apa rece+apa calda )noi nu consumam pe luna. Am sunat la apa nova sa aflam factura , dar doamna cu care am vorbit mi a comunicat ca factura este pe bloc si nu este una individuala si ar trebui sa vorbesc cu administratorul . A doua zi , am mers la asociatie sa intreb de ce este atat de mult , nu am primit nicio explicatie concreta , am lasat o asa . Iar acum pt luna aprilie avem de plata suma de 500 de lei , cu toate ca eu am calculat separat cu tot cu acele plati suplimentare si ar trebui sa platesc suma de 340 de lei . Ce ar trebui sa fac ? cum ar trebui sa procedez in cazul in care dna de la asociatie nu vrea sa recunoasca ?
Orice proprietar din condominiu are dreptul de a primi explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației și de a contesta acest calcul în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată, președintele asociației având obligația de a soluționa contestația în termen de 10 zile de la primire, conform art. 28 alin. (3) din legea 196/2018: Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
În cazul în care contestația nu este soluționată în termen sau este soluționată necorespunzător, puteți face o sesizare către primărie (serviciul specializat din cadrul primăriei pentru asociațiile de proprietari) - art. 28 alin. (4) din legea nr. 196/2018.
Pentru calcul real obligatii lunare de intretinere este necesar ca locatarul sa comunice in termen legal consumul individual
Furnizarea utilitatilor in imobilele de locuit in comun se realizeaza in baza contractelor de furnizare utilitati incheiate intre furnizor persoana juridica si beneficiar asociatia devproprietari care calculeaza consumul lunar in baza indexului comunicat de catre locatari
Atat timp cat confirmati ca nu ati comunicat index consum lunar sunteti in culpa
Administratorul de imobil urmare necomunicarii induxului consum lunar ,a consemnat o valoare estimativa
Exista posibilitatea ca pe langa consumul dv efectiv in imobil sa existe diferente de consum si automat administratorul repartizeaza supliment consum tuturor locatarilor
Conform disp l nr 196/2018 aveti dreptul legal sa contestati valoarea impusa in lista lunara de intretinere
Presedinteled e asociatie are obligatia sa raspunda in termen de 10 zile