avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Daca nu se aplica legea de catre Casa de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Daca nu se aplica legea de catre Casa de pensii si ...

Buna ziua,
Daca nu se aplica legea de catre Casa de pensii si societatea la care lucrez,care este calea cea mai rapida de rezolvare?
Plangere penala este o solutie?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ciprian baranceanu , utilizator 08:11, 20 Iunie 2023
Nu mi-a recunoscut si platit contributiile pentru grupa 1 de munca.
sunteti nominalizat prin decizie pentru desfasurarea activitatii in grupa I de munca/conditii speciale de munca?

Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Am actionat in instanta cu un avocat.Avem un an jumatate de cand a inceput procesul si se estimeaza terminarea la anul in toamna!
In interpretarea loir legea se aplica (197/2021)incepand din data cand a aparut in Monitorul Oficial,cu toate ca legea spune cu totul altceva,confirmat si de Minuta 2 a ICCJ.


ciprian baranceanu a scris:

Am actionat in instanta cu un avocat.Avem un an jumatate de cand a inceput procesul si se estimeaza terminarea la anul in toamna!
In interpretarea loir legea se aplica (197/2021)incepand din data cand a aparut in Monitorul Oficial,cu toate ca legea spune cu totul altceva,confirmat si de Minuta 2 a ICCJ.

LEGE nr. 197 din 16 iulie 2021
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
EMITENT • PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 19 iulie 2021
Data intrării în vigoare 18-08-2021
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articolul I
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 30 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins:
i)activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.
2. La articolul 56 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
d)25 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. h) şi i) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani.
3. La articolul 56 alineatul (3), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
d)25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. h) şi i).
4. La articolul 56^2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
Articolul 56^2
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) şi i) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.
Articolul II
Prevederile art. I intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
CRISTINA-MĂDĂLINA PRUNĂ
PREŞEDINTELE SENATULUI
ANCA DANA DRAGU
Bucureşti, 16 iulie 2021.
Nr. 197.
Minuta deciziei nr. 2 din 13 martie 2023
13 martie 2023
ROMÂNIA
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii
Minuta deciziei nr. 2 Dosar nr. 2648/1/2022
Şedinţa din 13 martie 2023
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE:

Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava şi, în consecinţă, stabileşte că:
În interpretarea şi aplicarea dispozițiilor art. 562 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, dispoziţiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfăşurate cel puţin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condițiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislației anterioare şi indiferent de tipul contribuției de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator.
Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunțată în ședință publică astăzi, 13 martie 2023.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Îmi puteți spune și mie ......de ce nu poate fi aplicată ... Laurențiu-Gabriel1979 Laurențiu-Gabriel1979 Îmi puteți spune și mie ......De ce nu poate fi aplicată această lege? Vă mulțumesc! Parlamentul României adoptă prezenta lege. Articolul I Legea ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii-a de muncă va fi luată în considerare în calculul ... goplanet goplanet grupa a II-a de muncă, va fi luată în considerare în calculul pensiilor.Astfel, ICCJ: „ Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata, am 53 de ani, 26 de ani de munca in activitatile ... flo72 flo72 Buna dimineata, Am 53 de ani, 26 de ani de munca in activitatile prevazute la art. 30, alin. (1)., punctul i) din Legea 263/ 2010 modificata prin Legea ... (vezi toată discuția)