avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere contraventionala - intrebari
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere contraventionala - intrebari

Buna ziua,
as avea cateva intrebari in legatura cu o plangere contraventionala impotriva unui proces verbal.
Am analizat putin procesul verbal primit acasa, nesemnat de mine si par sa fie in neregula urmatoarele:
- o buna parte din procesul verbal este indescifrabil (cel putin pentru mine)
- seria buletinului meu este gresita (este gresit un 7 care arata a 1 si un 5 care arata a 4, cel putin din punctul meu de vedere)
- datele martorului care a semnat procesul sunt inexistente. este prezent doar numele martorului si judetul de resedinta
- procesul verbal a fost incheiat pe data de 6 ianuarie 2010 desi presupusa fapta s-a produs la data de 9 decembire 2009
- procesul verbal mi-a fost adus acasa la data de 12 ianuarie 2010, deci mai mult de 30 de zile de la savarsirea presupusei fapte insa nu de la incheierea lui.
- fiind incheiat in lipsa mea, mi-a fost refuzat dreptul de a aduce alte mentiuni

Ceea ce as dori sa aflu de la dumneavoastra, este daca aceste motive sunt temeinice si legale pentru contestarea procesului verbal de contraventie, si daca da care din ele.
Ar trebui sa le notez pe toate in plangerea contraventionala ?
Mentionez ca procesul verbal nu este unul de circulatie, insa nu am gasit o arie mai potrivita unde sa postez, rog mutarea topicului daca se considera oportuna.
Daca credeti ca ajuta, as putea atasa o copie a procesului verbal.
Astept raspunsurile dumneavoastra pentru care va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
denimboy, utilizator
Cel mai recent răspuns: denimboy , utilizator 13:15, 27 Ianuarie 2010
puteti apela la un avocat din orasuul dvs ca sa va redacteze plangerea.
este firesc ca in aceasta plangere sa dezvoltati tot ce aveati de sustinut la cpitolul "alte mentiuni".
Problema este ca eu in momentul de fata nu sunt in tara si urmeaza sa trimit plangerea de aici prin posta chiar astazi, fiind ultima zi in care pot face acest lucru, de aceea am cerut cateva sfaturi aici pe forum.
Buna ziua!
Procesul verbal de constatare a faptei contraventionale, poate fi contestat in instanta de judecata, invocand motive de nulitate absoluta ori relativa a acestuia, ce izvorasc in principal din incheierea defectuasa a acestuia ori inexistenta faptei contraventionale.
Avand in vedere cele mentionate de dumneavoastra, voi incadra motivele de nulitate in categoria relative ( stersaturi, greseli) desi ele ridica problema nulitatii absolute practica instantelor de judecata se inclina spre relativitate si unirea acestora cu fondul cauzei.
Precum bine stiti orice dubiu este in favoarea .....contravenientului, principiul prezumtiei de nevinovatie ! astfel contrar art. 1169 Cod civ., in materie contraventionala, agentul prin consilier juridic trebuie sa faca dovada existentei faptei contraventionale, prin aratarea actelor ce au stat la baza intocmirii procesului verbal. Toate cele mentionate de dumneavoastra constituie motive temeinice ce sprijina contestatia impotriva procesului verbal. Din pacate doar atat va pot sugera in calitate de user al acestui forum, pentru o opinie detaliata si pentru a inlatura prosibilitatea interpretarii ca -favorizare- desi nu este cazul de fata, va stau la dispozitie in calitate de avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
ContSters112731, utilizator
Ordonanţă nr. 2 din 12/07/2001
Versiune actualizata pana la data de: 04/10/2009

Art. 13. - (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei. -deci procesul verbal trebuie redactat in acest termen (aici nu aveti ce obiecta)

Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
- data aplicarii sanctiunii este data intocmirii procesului verbal, deci procesul verbal a fost comunicat in termen

Art. 16. - (1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
- verificati toate aceste elemente, precizand ca procesul verbal este pe alocuri ilizibil, in legatura cu cifrele care se vad altfel decat ar trebui sa fie expuneti acest fapt foarte hotarat (fara sa spuneti "cel putin din punctul meu de vedere", oricine poate vedea cifrele cum le vedeti Dvs., nu trebuie sa strecurati indoiala in mintea judecatorului, ci trebuie sa il convingeti ca procesul verbal este gresit)

Art. 19. - (1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia.
Luind in considerare prevederile legale mentionate de colega ADRIANA PRICOPE (OG 2-2001 actualizata, privind regimul juridic al contraventiilor), puteti identifica elementele obligatorii ce trebuie cuprinse in procesul verbal de constatare.
Cererea trinteti-o prin posta cu confirmare de primire si pastrati dovada trimiterii (data depunerii la posta este cea luata in seama pentru introducerea in termen).
Va sfatuiesc sa solicitati anularea procesului-verbal cu prezentarea/motivarea in fapt prin indicarea celor prezentate de dvs. raportate la prevederile legale prezentate.
Daca pana la data primei infatisari (indicate in citatia primita) puteti identifica elemente noi, puteti solicita completarea cererii.
Indicati si motivarea in drept : OG 2/2001, OUG 195/2002 aprobata prin Legea 49/2006, art.112 C.pr.civ.
Indicati elementele probatorii (inscrisuri, ale caror copii le atasati cererii si eventualii martori).
Succes si puteti reveni dupa primirea citatiei cu indicarea primului termen de judecata.

Alte discuții în legătură

Validitate proces verbal Ghita_Ion Ghita_Ion hello. m-a oprit politia azi si a vrut sa imi dea amenda ca nu aveam actele si ca nu purtam centura. I-am convins sa imi dea doar pt centura. Neavand actele ... (vezi toată discuția)
Nulitate pv nesemnat de contravient sebastiant sebastiant buna ziua, am primit o amenda de la politia comunitara precum ca as depozita moloz din mat de onstr pe domeniu public ceea ce am mentionat la mentiuni ca nu ... (vezi toată discuția)
Anularea procesului verbal de contraventie alina.t alina.t Ma confrunt cu o situatie foarte ciudata, cel putin pentru mine. La sfarsitul lunii aprilie m-a oprit un agent de politie pe raza localitatii Zlatna (jud. ... (vezi toată discuția)