avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se procedează dacă angajatorul este abuziv și ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se procedează dacă angajatorul este abuziv și îmi spune ...

Cum se procedează dacă angajatorul este abuziv și îmi spune că nu-mi va da 3 zile de concediu pe anul acesta fiindcă nu am făcut treabă în ultimele zile la muncă, deși mi-am îndeplinit toate sarcinile din timp și nu am avut treabă deloc la muncă în ultimele zile (de fapt cam de o lună și ceva, am foarte puțină treabă și termin rapid totul)? Lucrez în IT pe un salariu minim pe economie și angajatorul a pus un program pe calculatorul fiecăruia care monitorizează activitatea tuturor, și mi-a reproșat că mă plătește să stau degeaba deși am îndeplinit orice cerință a avut. Nu e vina lui că nu am clienți cu care să muncesc? Nu este ilegal să-mi "ia"din zilele de concediu drept pedeapsă că nu fac foarte multe în unele zile când deja mi-am făcut treaba de câteva zile în urmă? Angajatorul mi-a spus că dacă nu-mi place ce decide el, pot să-mi dau demisia și că la următoarea "abatere" mă dă afară. De asemenea în contractul de muncă nu scrie cum pot fi penalizat sau evaluat concret.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iunie 2023
George987, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Sanctiunea disciplinara a diminuarii CO nu exista in legislatie.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
- reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
- abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
- reguli referitoare la procedura disciplinara;
- criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

4. C.i.m. trebuie sa cuprinda si criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.

5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Bună ziua! Mulțumesc pentru răspuns. În contract scrie lucruri de genul Criterii de evaluare a activității profesionale a salariatului și unul fiind ceva de genul Capacitatea de autoperfecționare..., dar nu scrie concret ceva legat de capacitate sau să îndeplinesc XYZ lucruri în ABC zile, precum și nici cum pot fi sancționat.

De asemenea nu am văzut niciodată Regulamentul intern, este posibil ca acesta să nu existe în compania mea? Ori orice firmă este obligată să îl aibă?

Dacă consider că mi-am făcut toate proiectele la serviciu la timp, și după nu am mai avut treabă iar angajatorul dorește să mă pedepsească astfel că nu am petrecut mai mult timp învățând, deși am făcut și lucrul acesta dar într-un ritm mai scăzut, cui ar trebui să demonstrez asta? Celor de la Inspectoratul teritorial de muncă / Inspecția muncii?
Ultima modificare: Joi, 8 Iunie 2023
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Acesta, este un document care se emite de angajator.

2. ngajatorul are obligaţia de a aduce la cunoştinţa fiecărui salariat prevederile regulamentului intern, în prima zi de lucru, şi de a face dovada îndeplinirii acestei obligaţii.
Aducerea la cunoştinţa salariaţilor a prevederilor regulamentului intern se poate realiza pe suport hârtie sau în format electronic, cu condiţia ca, în acest din urmă caz, documentul să fie accesibil salariatului şi să poată fi stocat şi printat de către acesta.

3. Regulamentul intern îşi produce efectele faţă de salariat de la momentul luării la cunoştinţă a acestuia.

4. Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.

5. ITM-ul/Inspectia Muncii se sesizeaza cu neregulile privind legislatia muncii ..inspectorii constata si aplica sanctiuni.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
IT-ist cu salariul minim pe economie?! Asta în condițiile în care ITisti au diverse categorii de scutiri fiscale.... Și una din categoriile profesionale cu cele mai babane salarii din tara... Ceva da cu virgula....eu as fi plecat de mult de acolo.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2023
mrays99, utilizator
Da, câștig 2000 lei + 600 lei bonuri de masă și fac uneori și ore extra dar asta e altă poveste. Vreau să plec și eu dar nu am reușit încă la alte firme.

mrays99 a scris:

IT-ist cu salariul minim pe economie?! Asta în condițiile în care ITisti au diverse categorii de scutiri fiscale.... Și una din categoriile profesionale cu cele mai babane salarii din tara... Ceva da cu virgula....eu as fi plecat de mult de acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neindeplinire target laura-jurist laura-jurist buna ziua in cazul in care un angajat nu isis indeplineste targetul asumat, poate fi vorba despre o abatere disciplinara, in sensul indeplinirii defectuoase ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa contina regulamentul inern alealex alealex regulamentul intern trebuie sa contina si dispozitii privitoare la anticoruptie? (vezi toată discuția)
Introducere in contract de munca gica1 gica1 Conform carui articol din codul muncii pot sa concediez angajati pe motivul neprezentarii la munca 3 zile si cum il introduc in contractul de munca ca la 3 ... (vezi toată discuția)