avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca se inchide firma la care lucrez, exista ceva ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca se inchide firma la care lucrez, exista ceva special ce am de facut sau la care sa fiu atenta pentru a-mi asigura drepturile?

Lucrez la o firma mica (suntem doi angajati: eu si seful meu).

De vreo 2 luni (aprilie, mai) activitatea s-a redus drastic si in iunie (a treia luna) nu pare sa se imbunatateasca. Desi trebuia sa imi fie platit deja salariu pe mai, inca nu l-am incasat integral din lipsa de fonduri, iar conturile firmei sunt blocate pentru ne-plata TVA-ului. Seful meu este plecat in concediu, insa ma tem ca atunci cand se va intoarce va inchide firma.

Am rugamintea sa imi spuneti ce trebuie sa stiu despre aceasta situatie pentru ca sa nu raman cu bani de salariu ne-incasati (si asa am salariu destul de mic, nu imi permit sa am pierderi) si, de asemenea, sa pot sa iau ajutorul de somaj. Poate sunt lucruri la care trebuie sa fiu atenta atunci cand seful meu ma va instiinta cu privire la inchiderea firmei (si, implicit, pierderea locului meu de munca)? Poate trebuie sa fac eu vreo cerere speciala? - Am cautat pe internet informatii, dar nu prea am reusit sa le inteleg. Majoritatea vorbesc despre pasii pe care trebuie sa ii faca angajatorul ca sa inchida firma, dar nu dau sfaturi angajatului referitor la ce are de facut.

Am citit ceva despre Fondul de garantare al salariilor, dar nu am inteles nici ce este acest fond, nici daca toti angajatorii contribuie (obligatoriu) la el sau este alegerea lor personala, nici daca banii pe care angajatorul mi-i datoreaza dar nu mi-i poate plati sunt achitati automat din acest fond sau trebuie sa depun eu o cerere in acest sens, si daca trebuie sa depun o cerere, atunci cum, unde si cand.

Inca o intrebare; In afara de ajutorul de somaj (care este EXTREM de mic), mai exista si alte surse de ajutor la care as putea apela pana imi gasesc un nou loc de munca?

Orice sfaturi sunt bine-venite. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 8 Iunie 2023
andravenache, utilizator
Cel mai recent răspuns: andravenache , utilizator 00:03, 9 Iunie 2023
In primul rand sa NU va dati demisia ( daca asta o sa ceara seful), asa o sa pierdeti indemnizatia de somaj. Sa va concedieze.

Actele ce trebuie sa le primiti la incetarea contractului de munca le gasiti mai jos
[ link extern ]

Legat de alte ajutoare, pe langa somaj... puteti intreba la AJOFM, cand depuneti dosarul...

Legat de salariu... discutati cu seful dvs. si poate nu vor fi probleme, altfel o sa trebuiasca sa faceti plangere la ITM, promova o actiune in instanta... care vor costa mai mult si nici nu cred ca o sa mai recuperati ceva daca firma nu are bani in cont/bunuri ce pot fi executate silit...
Ultima modificare: Joi, 8 Iunie 2023
Ionut.ion, utilizator
Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi-au cerut demisia la 7 zile dupa intoarcerea din concediu de ingrijire a copilului serval serval Buna ziua. (pentru mine nu e!) am o problema si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Pe data de 10 mai fetita a implinit 2 ani, asa ca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata sau concediere? did_oana did_oana buna ziua, sunt angajata de aproape 1 an ca agent de vanzari si astazi seful meu direct m-a informat ca relatia noastra de colaborare nu mai merge si ca ar ... (vezi toată discuția)
Concediere in ca de suspendare de activitate a unei firme andyc76 andyc76 Buna seara Sunt angajata cu contract individual de munca din luna decembrie 2008,sunt insarcinata in 3 luni si urmeaza sa nasc in luna decembrie a acestui ... (vezi toată discuția)