avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua! Sunt orfană de un părinte și primesc ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua! Sunt orfană de un părinte și primesc pensie de ...

Bună ziua! Sunt orfană de un părinte și primesc pensie de urmaș! Sunt și studentă în anul I la facultate și am vrut să întreb dacă vor exista probleme cu pensia în cazul în care mă angajez part-time pe timp de vară ?
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 06:33, 10 Iunie 2023
Bună,

Nu vor exista, poți să te angajezi liniștită și nu doar part-time, ci și cu normă întreagă dacă vrei. Nu există limită la veniturile pe care le poți obține:

Art. 118. (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
(...)
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

Ca să nu o pierzi trebuie doar să ai grijă să respecți pașii de aici:

Totodată, menţionăm că întrucât anul universitar începe cu 1 octombrie și, în consecință, studenții urmași, în vârstă de până la 26 ani, sunt în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie a dovezii privind continuarea studiilor, într-o primă fază, aceștia au obligația ca până la data menționată (25 septembrie) să depună la sediul caselor teritoriale de pensii o declarație pe propria răspundere în acest sens. În cazul nedepunerii declarației pe propria răspundere în sensul continuării studiilor, până la data de 25 septembrie, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

De asemenea, facem precizarea că studenții urmași care au depus declaraţia pe propria răspundere au obligația ca până la data de 25 octombrie a anului în curs să prezinte caselor teritoriale de pensii adeverința în original sau copie/electronic din care să rezulte că în anul universitar în curs, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii.

În situația neprezentării adeverinței prin care se face dovada continuării studiilor, într-una din formele menţionate până la data de 25 octombrie a anului în curs, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare full time si cumul pensie de urmas ContSters331226 ContSters331226 Buna seara. Am si eu o intrebare. Am varsta de 19 ani si am pensie de urmas dupa tatal meu. Sunt studenta , anul I , la facultate.. Am posibilitatea de a ma ... (vezi toată discuția)
Angajare cu pensie de urmas arriana arriana Buna ziua, As dori sa stiu daca se poate angaja cineva la varsta de 19 ani pe perioada de vara,student la Facultatea Tehnica la buget,cu pensie de urmas(ambii ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca si pensie de urmas cristina888 cristina888 Buna seara. am 24 de ani si sunt masterand, respectiv studenta (la a doua facultate).Drept urmare, beneficiez de o pensie de urmas din urma decesului tatalui ... (vezi toată discuția)