avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... PROBLEMA DESPAGUBIRE RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

PROBLEMA DESPAGUBIRE RCA

Buna ziua,

Intampin ceva probleme serioase referitor la plata unei daune, de catre asiguratorul Astra. Poveste este in felul urmator.

In data de 27.12.2009, intorcandu-ma de la inmormantarea bunicii (Bacau-Brasov) am derapat cu masina (dacie, cu tata sofer) si am acrosat o alta masina, Honda, care a ricosat intr-un Mercedes C220 (an 2001) parcat. In urma accidentului am fost la Politie, stabilidu-se tata vinovat. Am facut dovada ca avem asigurare RCA, urmand ca cei doi pagubiti sa 'incerce' sa-si repare masinile pe baza acesteia.

Acum, dupa o luna de la accident, aflam ca domnul cu Honda a rezolvat problema cu asiguratorul, pe cand cel cu Mercedesul (fiind mai tare lovit) a rezolvat doar pe jumate problema. Devizul este de 300 mil lei vechi iar asiguratorul plateste doar 200 mil ROL, pistonandu-ne pe noi sa platim restul, respectiv 100 mil ROL, ca altfel ne da in judecata.

Pretul Mercedesului inaintea accidentului, stabilit de asigurator, am inteles ca este de doar 5000 E, raportat la un pret de catalog de 26.000 E (dictat de asigurator) mi se pare subevaluata masina, de aici si refuzul de plata integral al daunei.

Eu cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie, cand sunt amenintat cu judecata? Sa platesc restul daunei? Nu stiu cum sa procedez..

Daca s-a mai confruntat cineva cu o situatie asemanatoare, dati-mi si mie un sfat va rog.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 14:41, 29 Ianuarie 2010
Daca valoarea din nou (26000 E) este corect luata din catalog pt. anul 2001, valoarea ramasa pentru un kilometraj parcurs de peste 136.000 km. valoare ramasa nu poate fi mai mica de 5720 E (22%), iar despagubirea pentru dauna totala (75% + epava) se cam apropie de cei 20.000 ron(4.761 E).
Devizul care reprezinta cca 7.140 E, a determinat ca dauna sa fie totala.
Ce rezulta ca verificari:
1. Valoarea luata din catalog sa nu fie mai mica decat impune modelul+dotarile masinii;
2. Valoarea devizului sa nu fie umflat din diferite motive usor de presupus.
3.Daca valoarea reala a fost calculata ,prin aplicarea corecta a normelor aprobate prin Ord.CSA nr.21/2009, privind uzura (nr.km.la bord)
Presupun ca valoarea devizului este umflata, dar daca cei de la Astra nu au obiectat nimic, eu nici atat nu stiu cum sa procedez. Cum as putea afla daca au fost umflate preturile? Trebuie sa apelez la cineva anume?

Am vorbit si cu proprietarul masinii avariate si nu prea are mare stres. Nu a obiectat nimic la service, cand s-a dictat devizul. A zis ca el vrea doar ca masina sa fie reparata si ca nu-l prea intereseaza cine da banii, bineinteles, amenintandu-ne cu judecata in caz ca refuzam sa platim restul de bani (100 mil ROL).

km la bord=154.000
perioada pt. care a fost calculata uzura este de 8 ani si 11 luni, am inteles ca au incadrat-o la 'stare de functionare satisfacatoare'.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
floppa, utilizator
Nu prea vad solutie de iesire din aceasta situatie, pana la urma cred ca voi fi obligat sa platesc cei 100 mil. ROL. Am solicitat lamuriri la asigurator, service, la pagubit, dar am insistat degeaba, au poezia facuta. Mai mult, am aflat ca valoarea devizului s-a ridicat ulterior la 326 mil ROL. In caz ca refuz sa platesc aceasta suma iar pagubitul ma da in judecata, am inteles ca de cele mai multe ori tot vinovatul plateste (+ cheltuieli de judecata), aveti un sfat si pentru mine?:help:

Am facut o reclamatie la CSA, dar nu trag sperante ca se va schimba ceva:(
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2010
floppa, utilizator
Recomand sa va angajati un avocat care sa va sustina in urmatoarea teorie:
- despagubirea stabilita de asiguratorul RCA are temei legal si este considerata de legiuitor ca justa, in asa fel ca nu poate fi luata in calcul o dauna mai mare decat valoarea autoturismului de la momentul asigurarii sau de la momentul accidentului;
- s-a considerat "dauna totala" (valoarea epavei plus costul reparatiei depasea chiar valoarea actuala a masinii/masinilor) si s-a indemnizat ca atare (la valoarea actuala);
- faptul ca daunatii au dorit sa repare masinile avariate a fost optiunea lor, in conditiile in care despagubirea avea un plafon care putea fi cunoscut din devizele estimative;
- exista alternativa valorificarii epavelor si achizitionarii de auto second hand la valori similare celei evaluate de asigurator, dar proprietarii au ales sa repare in loc sa inlocuiasca masinile;
- pe devizele estimative si cele de reparatii nu vi s-a cerut consimtamantul; poate ca le-ati fi recomandat o alternativa mai ieftina...

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire rca la astra asigurari marcyz marcyz In urma unui accident auto soldat cu dauna totala a masinii, prin polita rca de la astra asigurari se desbagubeste la ce valoare? (vezi toată discuția)
Stabilire valoare autoturism Ion53 Ion53 Buna ziua. Sunt pe cale sa intru intr-un proces cu o firma de asigurari.Autoturismul meu, a fost avariat din vina altei persoane,astfel eu am apelat la ... (vezi toată discuția)
Asigurare casco si rca presidio presidio Este legal ca firma de leasing sa factureze casco si rca cu tva catre utilizator persoana juridica? Va rog sa ma informati daca exista baza legala. MULTUMESC (vezi toată discuția)