avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Stabilire valoare autoturism
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Stabilire valoare autoturism

Buna ziua.
Sunt pe cale sa intru intr-un proces cu o firma de asigurari.Autoturismul meu, a fost avariat din vina altei persoane,astfel eu am apelat la cererea de despagubire prin RCA-ul celui vinovat.Cererea mi-a fost respinsa pe motiv ca accidentul nu s-a produs in circumstantele declarate.
Intentionez sa deschid proces impotriva lor dar nu stiu cum procedeaza instanta in stabilirea valorii autoturismului.Practic nu stiu ce suma ce cer din start pt masina.Se tine cont strict de evaluarea unor experti sau de normele RCA (capitolul V),in care valoarea autoturismului la momentul producerii accidentului se stabileste conform valorii de nou si a unui coeficient de uzura.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AndreiHeresanu , utilizator 16:40, 6 Octombrie 2011
Aveti o constatare efectuata si un deviz estimativ emis de catre un service autorizat, dac ada in functie de acesta se stabileste valoarea pagubei, in caz de dauna totala se tine seama de gradul de uzura si vechimea acestuia.
Valoarea despagubirii se calculeaza pornind de la valoarea de nou a masinii stabilita din cataloagele de specialitate. In caz de avarie partiala, despagubirea se calculeaza in urma deschiderii dosarului de dauna si a devizului de reparatii emis de service si agreeat de asigurator.
Am un deviz estimativ si masina este mai mult ca sigur dauna totala.Asta considerand valoarea de nou si coeficientul de uzura cel mai mare(cel pt stare satisfacatoare) care de fapt este utilizat de catre toti asiguratorii pt a plati cat mai putin,asta e adevarul.Masina este un mercedes E420 din 1996.Cum calculez suma pe care vreau sa o cer,sa o timbrez?
Pentru peste 245000km inclusiv, valoarea este (minima) de 15% din valoarea de catalog.
Inainte de a ajunge in instanta va trebui sa chemati asiguratorul respectiv la conbciliere, apoi sa faceti o plangere la CSA in care sa aratati atitudinea celor de la asigurari si in final cu raspunsurile de la cele doua actiuni aratate puteti sa apelati la instanta. Si este bine sa va angajati un avocat care sa va apere interesele si sa va fereasca de artificiile la care recurg in instanta asiguratorii. In instanta se va cere chiar si o expertiza tehnica in urma careia se va stabili cu certitudine vinovatia, expertiza care va fi platita de cel care va pierde procesul.Totodata expertul tehnic autorizat va stabili si vaoarea reala a autoturismului la data evenimentului.In principiu valoarea reala a autoturismului la data evenimentului se calculeaza plecand de la valoarea de nou din care se scade uzura datorata vechimii,starii de intretinere si nr de km la bord si din ce ramane se scade valoarea reziduala a masinii care este de 25% din suma ramasa. Apoi epava masinii va ramane dv pt valorificare.

Alte discuții în legătură

Probleme cu rca!! kala kala buna , poate ma lamureste cineva ca eu nu inteleg nimic .In urma unui accident in care am fost lovit din spate foarte puternic masina mea a fost ... (vezi toată discuția)
Nesimtire la rca dorin85 dorin85 in 28 august 2011 am fost implicat intrun accident auto . nefiind vinovat am mers la firma de asigurari cu constatul amiabil. Dupa 3 luni si ceva, in care ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de dauna totala violeta_88 violeta_88 Am avut un accident in urma caruia masina noastra(VW PASSAT DIN 2000) a fost avariata total iar firma de asigurari(BT) a evaluat-o la suma de 2800 de euro. ... (vezi toată discuția)