avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Nelamurire privind declararea beneficiarului real ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Nelamurire privind declararea beneficiarului real intr-o asociatie in 2023

Buna ziua,

Sunt presedintele unui ONG (Asociatie) fondat in 2011. In prezent ma confrunt cu urmatoarele neclaritati cu privire la declararea beneficiarului real. Am sa pun intrebarile punctual:

1. Conform legii, in cazul asociaţiilor/fundaţiilor constituite/conduse doar de persoane fizice, nu este obligatorie depunerea declaraţiei pe propria răspundere atunci când singurii beneficiari reali sunt persoanele fizice ale căror date de identificare sunt cuprinse în documentele din dosar, caz în care completarea registrului central se va face din oficiu pe baza acestora şi conform regulilor prevăzute la art. 4 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare;

Neclaritatea este daca in cazul mentionat mai sus trebuie mentionat expres in statut ca beneficiarii reali sunt: a, b, c sau in lipsa acestei precizari, se considera din oficiu membrii consiliului de administratie ca fiind beneficiarii reali?
Concret: in aczul nostru - suntem 3 membri, persoane fizice in consiliul de conducere si niciodata nu a intervenit nicio schimbare de la infiintarea asociatiei in 2011. Eu, acum trebuie sau nu sa trimit la ministerul justitiei declaratie ca cei trei membri sunt beneficiarii reali sau trebuie sa modific statutul si sa specific acest lucru in mod expres in acesta sau se completeaza din oficiu cu datele din registrul ong si nu trebuie sa fac nimic?

2. Daca acea declaratie trebuie depusa, care este termenul legal si ce se intampla daca nu a fost depusa la timp? Dar in cazul in care o depun dupa termen?

3. Daca este cazul sa o depun, va trebui data in fata unui notar sau in urma hotararii consiliului cu privire la persoana imputernicita sa o faca, aceasta o va putea depune fara autentificare notariala?

4. Asociatia noastra se ocupa inclusiv cu ajutorarea financiara sau in natura a persoanelor vulnerabile. De exemplu, anul acesta ajutam cu decontarea unor cheltuieli medicale pentru doi tineri care ne-au solicitat ajutorul. La anul probabil vor fi altii. Acestia trebuie trecuti ca fiind beneficiari reali? Daca da, la fiecare astfel de caz trebuie facuta o declaratie?

Mentionez ca ceea ce am gasit la un research pe internet este fie incomplet fie contradictoriu si as aprecia raspunsurile unor persoane in cunostinta de cauza. Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 13 Iunie 2023
leonardmihael, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu e nici acum clarificat decat partial cine trbeuie considerat "beneficiar real" la o asociatie.... doar la asociatii cu numar foarte mare de membri respectiv nr. foarte mare de persoane identificabile nominal care beneficiaza de bunuri sau servicii acordate de acel ONG direct sau indirect se pune problema nedeclararii lor nominale ci rezumarea la declararea ca asa-zisi beneficiari reali doar a membrilor Consilului Director. Oricum e de analizat textul actualizat al OG 26/2000 astfel cum a fost modificat cu efect din 5 decembrie 2020, nemaicorespuzand cu modificarile initiale aduse prin Legea 129/2019. Nu se mai pune problema de a face vreo declaratie in forma autentica / notariala nici de a depune declaratii anuale, insa o declaratie "initiala" pentru ONG-uri ce existau la data intrarii in vigoare a Legii 129/2019 trebuia depusa.... termenul s-a tot amanat pe perioada pandemiei dar a expirat in prima decada a lunii iunie 2022. Daca intre timp apare expres in Statut faptul ca beneficiari reali sunt doar membrii asociatiei, nu mai trrebuie alte declaratii, insa nu prea cred ca este asa in cazul Dvs., din moment ce scrieti ca asociatia se ocupa cu " ajutorarea financiara sau in natura a persoanelor vulnerabile. De exemplu, anul acesta ajutam cu decontarea unor cheltuieli medicale pentru doi tineri care ne-au solicitat ajutorul. " ceea ce ii face incadrabili in actuala definitie - tampita dar in vigoare - a "beneficiarilor reali". Am solicitat de ani de zile clarificari la ONPCSB, ei refuza sa se pronunte si sa clarifice pe motiv ca legislatia este atat de prost scrisa ca nici ei nu indraznesc sa isi asume o interpretare clara a unor zone "gri"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie beneficiar real pt o asociatie de parinti mis76mh mis76mh Buna ziua! Sunt presedintele unei asociatii de parinti de la o scoala gimnaziala din Bucuresti si doresc sa intreb daca noi trebuie sa depunem vestita ... (vezi toată discuția)
Depunere declaratie beneficiari reali ong balasu balasu Buna ziua. Inteleg ca maine (14 august) este termenul limta pt depunerea declaratiilor privind beneficiarii reali ai ONGurilor, altfel se dizolva. Este o ... (vezi toată discuția)