Buna ziua.
Sora mea este angajata pe perioada nedeterminata de 2ani. Angajatorul i a cerut să semneze decizia de încheiere contract de muncă pt cineva care vine din creștere copil. Vă rugam sa ne îndrumați cum sa procedam în condiția in care ea are nevoie de șomaj iar angajatorul nu dorește aceasta varianta. Ii este indispensabilă asigurarea medicală iar angajatorul ii propune discuții cu avocații lor dacă nu accepta sa și de-a demisia.
Este posibil sa o constrângă,este o bază legală care sa o oblige?
Ne este de mare ajutor răspunsul dvs!
Mulțumim anticipat!
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
Sora dvs sa sesizeze ITM-ul local cu privire la demisia sugerata de catre angajator sau poate sesiza instanța judecătorească, solicitând anularea demisiei, dacă aceasta a fost provocată de angajator.
Demisie
Coriina111
Daca am semnat contractul de .munca și după o luna ma m îmbolnăvit și sunt internata..ei au dreptul să mă pună sa semnez demisă fara a mi se acorda ... (vezi toată discuția)