avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitati fara contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitati fara contract

L 326/2001, privind serviciile de gospodarie comunala, prevede la art. 25: (2) Întârzierea în achitarea sumelor datorate, după expirarea termenului prevăzut la alin. (1), atrage majorări de întârziere egale cu cele utilizate pentru neplata obligaţiilor faţă de bugetul de stat; valoarea penalităţilor nu va depăşi cuantumul debitului şi se constituie venit al prestatorului.
(3) Dacă sumele datorate, inclusiv majorările, nu au fost achitate în termen de 30 de zile calendaristice de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), furnizorul/prestatorul de servicii publice poate suspenda executarea contractului, cu un preaviz de 5 zile lucrătoare.

Daca un consumator casnic nu are contract, se calculeaza penalitati? Exista vreo alta reglementare in acest sens? Multumesc tuturor celor ce vor incerca sa dea un raspuns la aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 14:02, 10 Octombrie 2006
Dar consumatorul casnic se foloseste de serviciile respective?
Pentru ca daca e "da", el e obligat sa plateasca, asumandu-si aceasta obligatie din momentul inceperii folosirii.
Nu-ti pot da un raspuns bazat pe o legislatie referitoare strict la problema supusa discutiei, insa, cele spuse de mine au la baza reguile impuse de codul civil, respectiv materia obligatiilor si cea a contractelor.
Iar daca penalitatile sunt prevazute in legea respactiva, nu prea ai ce face decat sa la platesti.
Dar, cum am mai spus, ia sub beneficiu de inventar ce am zis.
Pe spatele facturii screi "Persoanele fizice si persoanele juridice sunt obiligate sa achite valoarea facturilor in termen de 30 de zile de la emiterea facturii. Dupa acest termen se aplica o majorare de tarif de 0.06% pentru fiecare zi de intirziere. Daca sumele datorate, inclusiv majorarile, nu au fost achitate dupa 45 de zile calendaristice de la expirarea termenului anterior se va intrerupe furnizarea apei."

Furnizorul nu si-a respectat propria regula, continuand furnizarea apei chiar daca factura nu a fost platita nici dupa 45 de zile. Se considera, in acest caz, ca utilizatorul casnic a acceptat tacit serviciul sau se considera ca furnizorul a prestat tacit serviciul desi trebuia sa-ll intrerupa?
Din punctul meu de vedere este clar ca exista un contract la baza furnizarii apei, in caz contrar nu vi s-ar emite facturile pentru consumul de apa.
Apoi in materie comerciala, cum este cazul dvs, contractele si implicit obligatiile se nasc si in forma simplificata prin simpla emitere a unei facturi urmata de acceptarea ei de catre beneficiar.
Prin urmare in orice moment se poate sista furnizarea apei si puteti fi actionat pt plata facturilor si a penalitatilor de intarziere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A n t i c i p a t i e julien_slbz julien_slbz Furnizorii de utilitati ( apa, energie, telefonie etc .) mai au dreptul sa perceapa o "anticipatie" in momentul incheierii contractului de furnizare?....Nu ... (vezi toată discuția)
Contract de furnizare gaze danielachi danielachi Buna ziua, ati citit contractul trimis de furnizorul de gaze? ]Art. 3 (3) Neachitarea facturii reprezentând contravaloarea serviciului de ... (vezi toată discuția)
"factura constituie preaviz" godspeed godspeed Consumatorului ii este lasata la usa o foaie de hartie mototolita cu antet de GDF Suez, foaie care nu poarta nr. de inregistrare si/sau stampila si este ... (vezi toată discuția)