avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, am permisul suspendat de 11 luni pentru o ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, am permisul suspendat de 11 luni pentru o așa zisă ...

Restituire permis cu certificat grefă.
Buna ziua, am permisul reținut de 11 luni pentru o așa zisă părăsire a locului accidentului (metoda "accidentul", dar m-am prins prea târziu). Procurorul de caz a clasat dosarul pe 29.05.2023, cu termen de recurs 20 de zile iar pe 20.06. a fost confirmată ca definitivă neinceperea urmăririi penale. Azi am obținut certificatul de grefă aferent și m-am dus la Brigada Rutieră să cer restituirea permisului. Deși toată lumea care a trecut prin situații asemănătoare mi-a spus că permisul se eliberează pe loc, am aflat cu stupoare la ghișeu că trebuie să mai aștept 2 săptămâni pentru ca onor comandantul să aprobe (sau nu???) restituirea permisului. E normal ca poliția să cenzureze o decizie definitivă a instantei? Mie nu mi se pare.
Ultima modificare: Vineri, 23 Iunie 2023
anddan, utilizator
Cel mai recent răspuns: anddan , utilizator 18:02, 8 Iulie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 219
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către șeful serviciului poliției rutiere pe raza căruia a fost săvârșită fapta, la cererea titularului, în următoarele cazuri:
................................
b) în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale în alte condiții decât cele prevăzute la art. 103 alin. (1) lit. c) sau d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau, după caz, a hotărârii instanței de judecată rămase definitivă prin care s-a dispus încetarea procesului penal în alte condiții decât cele prevăzute la art. 103 alin. (1) lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și în baza hotărârii judecătorești rămase definitivă prin care s-a dispus achitarea inculpatului ori ca urmare a încetării măsurii de siguranță prevăzute la art. 108 lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare.
......................
[ link extern ]
E un abuz, Puteti sa angajati un avocat si sa-l dati in judecata pe "inculpat" la instantele de contencios administrativ si sa cereti despagubiri.
[ link extern ]
latka, utilizator
Mulțumesc, așa mi se pare și mie - un abuz- partea proastă că în art. 219 nu se specifică niciun termen in care dl. șef trebuie să dispună, deci e loc legal și intenționat lăsat pentru abuz. Iar problema mea e in primul legată de faptul că eu am nevoie urgent de permis (nu îmi imaginez că poate împinge abuzul atât de mult incât să refuze eliberarea lui.

latka a scris:

Articolul 219
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către șeful serviciului poliției rutiere pe raza căruia a fost săvârșită fapta, la cererea titularului, în următoarele cazuri:
................................
b) în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale în alte condiții decât cele prevăzute la art. 103 alin. (1) lit. c) sau d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau, după caz, a hotărârii instanței de judecată rămase definitivă prin care s-a dispus încetarea procesului penal în alte condiții decât cele prevăzute la art. 103 alin. (1) lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și în baza hotărârii judecătorești rămase definitivă prin care s-a dispus achitarea inculpatului ori ca urmare a încetării măsurii de siguranță prevăzute la art. 108 lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare.
......................
[ link extern ]
E un abuz, Puteti sa angajati un avocat si sa-l dati in judecata pe "inculpat" la instantele de contencios administrativ si sa cereti despagubiri.
[ link extern ]

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e prevazut termen pentru ca e scris ca trebuie sa emita decizia la prezentarea copiei după hotărârea definitivă.

Mulțumesc din nou, dar totuși nu văd nicăieri în cuprinsul articolului 219 menționat explicit acest lucru. Sau poate nu cunosc eu terminologia legală/ articole conexe din care acest lucru ("la prezentarea copiei după hotărârea definitivă") reiese implicit. Oricum nu am această copie (poate dura luni de zile redactarea ei), am doar certificatul de grefă și decizia procurorului (care mi-a fost cerută si a rămas la ghișeu împreună cu certificatul de grefă).

latka a scris:

Nu e prevazut termen pentru ca e scris ca trebuie sa emita decizia la prezentarea copiei după hotărârea definitivă.

Asa scrie in articol, nu e mentionat nici un termen, nu ati citit?
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in anul 2021 pe data de 22-12-2021 am avut un accident ... Mihaitrs Mihaitrs Buna ziua , in anul 2021 pe data de 22-12-2021 am avut un accident rutier fara victime si fara alte autovehicule , mi s a intocmit dosar prnal pentru vatamare ... (vezi toată discuția)
Una ziua! am avut ultimul termen într-un dosar penal de băutura ... Andrei123564 Andrei123564 una ziua! Am avut ultimul termen într-un dosar penal de băutura pe 20-10-2020 și a ramas definitiva pe 4-11-2020. Am fost sa cer hotărârea definitivă pt ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis anddan anddan Am permisul reținut ca urmare a deschiderii unui dosar penal pentru presupusa părăsire a locului accidentului. Pe 29.05.2023, procurorul de caz dispus ... (vezi toată discuția)